Wysoki biszkopt na ciasto, które nie spada

jedna opcja biszkoptu na pyszne ciasto. Aby przygotować dowolne ciasto, musisz upiec bujny biszkopt. Aby był smaczny i przewiewny, musisz znać niektóre sekrety jego przygotowania. Opowiem ci o nich teraz.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 74 % 42 g
259 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec wysoki biszkopt na ciasto, które nie spada? Aby przygotować bujny biszkopt, przygotuj niezbędne składniki. Jajka powinny być schłodzone. Połącz mąkę ze skrobią i odrobiną proszku do pieczenia i przesiej kilka razy przez sito. Jest to konieczne, aby mąka została wzbogacona w tlen, a gotowy produkt był bujny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce do ubijania rozbij jajka i zacznij od ubijanie. Podczas ubijania stopniowo dodawaj przygotowany cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka z cukrem przez 5-7 minut. W tym czasie masa znacznie wzrośnie i stanie się przewiewna, bujna i jasna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodawaj przesianą mąkę do jajek i delikatnie mieszaj trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto powinno pozostać puszyste, ale jednocześnie mąka powinna być w nim równomiernie rozłożona. Przykryj spód dzielonego naczynia do pieczenia (22 cm) papierem do gotowania i włóż do niego całe przygotowane ciasto. Wygładź jego powierzchnię. Umieść formę z ciastem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Podczas pieczenia herbatnika nie trzeba otwierać piekarnika, aby się nie osadził.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw gotowy biszkopt w uchylonym piekarniku. Następnie wyjmij formę z piekarnika i ostrym nożem oddziel biszkopt od boków formy. Schłodzić biszkopt na ruszcie, następnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin, aby leżał. Po lodówce będzie wygodnie pracować i łatwiej będzie ciąć. Użyj gotowego biszkoptu zgodnie z jego przeznaczeniem!

taki biszkopt jest idealny do robienia każdego rodzaju ciasta. Można do niego stosować różne rodzaje kremu i dowolne nadzienia jagodowe.
można go doskonale ułożyć śmietaną lub kremem na bazie śmietany.
do ciasta biszkoptowego można dodać dowolny smak. Może to być wanilina lub skórka cytrusowa.
nie ma potrzeby smarowania formy do ciasta olejem. Ciasto będzie lepiej wspinać się po niesmarowanych ścianach formy.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy