skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj niezbędne produkty: zmiękcz margarynę, ale nie topi się, najlepiej pozostawić ją przed gotowaniem w temperaturze pokojowej. Rozbij jajka do kubka. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Posmaruj formę margaryną.
2. Włóż margarynę do pojemnika, dodaj cukier, cukier waniliowy i dobrze ubij mikserem.
3. Bez wyłączania miksera stopniowo wlewaj jajka i ubijaj przez kilka minut, masa powinna być jednorodna, a cukier całkowicie się rozpuści.
4. Stopniowo wlewaj mąkę z proszkiem do pieczenia do jednorodnej masy, na samym końcu ugniatania dodaj skórkę z cytryny.
5. Włóż gęste ciasto do formy do pieczenia, natychmiast włóż do gorącego piekarnika na 50 minut w temperaturze 180-190 stopni. Czas pieczenia może się różnić, w zależności od wielkości formy, małe babeczki pieczą się szybciej. Podczas pieczenia powierzchnia ciasta powinna podnieść się ze zjeżdżalnią, pęknąć i tak zamarznąć.
6. Niech babeczka lekko ostygnie w formie, odwróć ją na płaskie naczynie, które może być jeszcze ciepłe. Gdy babeczka całkowicie ostygnie, posyp ją cukrem pudrem i podawaj na deser.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal / 100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g