babeczka bez śmietany

Piękna i aromatyczna babeczka na herbatę rozpływa się w ustach! Ciasto bez kwaśnej śmietany i nabiału przygotowuje się na jajkach i margarynie. Ten przepis można wykorzystać jako podstawę i przygotować takie ciasto, urozmaicając jego smak rodzynkami, orzechami, kandyzowanymi owocami, kawałkami czekolady. Struktura ciasta jest porowata ze względu na proszek do pieczenia, w tym przepisie nie można go zastąpić sodą. Jeśli chodzi o tłuszcz, margaryna wystarczy, a także masło lub smalec. Ciasto podawane jest bez kwaśnej śmietany całkowicie schłodzone do gorących napojów, herbaty, kawy, kakao.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 33 % 24 g
węglowodany 58 % 42 g
383 kcal
IG: 0 / 2 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Przygotuj niezbędne produkty: zmiękcz margarynę, ale nie topi się, najlepiej pozostawić ją przed gotowaniem w temperaturze pokojowej. Rozbij jajka do kubka. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Posmaruj formę margaryną.
2. Włóż margarynę do pojemnika, dodaj cukier, cukier waniliowy i dobrze ubij mikserem.
3. Bez wyłączania miksera stopniowo wlewaj jajka i ubijaj przez kilka minut, masa powinna być jednorodna, a cukier całkowicie się rozpuści.
4. Stopniowo wlewaj mąkę z proszkiem do pieczenia do jednorodnej masy, na samym końcu ugniatania dodaj skórkę z cytryny.
5. Włóż gęste ciasto do formy do pieczenia, natychmiast włóż do gorącego piekarnika na 50 minut w temperaturze 180-190 stopni. Czas pieczenia może się różnić, w zależności od wielkości formy, małe babeczki pieczą się szybciej. Podczas pieczenia powierzchnia ciasta powinna podnieść się ze zjeżdżalnią, pęknąć i tak zamarznąć.
6. Niech babeczka lekko ostygnie w formie, odwróć ją na płaskie naczynie, które może być jeszcze ciepłe. Gdy babeczka całkowicie ostygnie, posyp ją cukrem pudrem i podawaj na deser.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal / 100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy