skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasto. Dżem jabłkowy może być używany w dowolnym miejscu, w fabryce lub w domu, okaże się w każdym przypadku. Ciekawie i smacznie okazuje się, gdy dżem ma niejednorodną konsystencję puree ziemniaczanego i plasterki jabłka. W misce włóż zmiękczone masło. Wbij jajko kurze i dodaj cukier, dodaj szczyptę soli.
Krok 2:
Mikserem wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy.
Krok 3:
Wlej mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia do miski z płynną mieszanką, wymieszaj łyżką. W razie potrzeby możesz dodać szczyptę waniliny, ale w zasadzie dżem jabłkowy nadaje wypiekom szczególny przyjemny smak i aromat.
Krok 4:
Zagniataj gładkie, elastyczne ciasto rękami. Ciasto zwijamy w kulkę. Długie ugniatanie ciasta kruchego nie jest konieczne, w przeciwnym razie okaże się gęste, a produkty z niego twarde i suche. Owijamy kulkę ciasta kruchego w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Krok 5:
Gdy ciasto ostygnie, podziel je na dwie części. Jeden powinien być nieco większy niż drugi. Rozwałkuj każdy z kawałków ciasta na cienką warstwę o grubości nie większej niż 0,5 centymetra.
Krok 6:
W formie wysmarowanej masłem rozłóż większą warstwę ciasta.
Krok 7:
Rozłóż na nim cienką warstwę dżemu jabłkowego.
Krok 8:
Drugi okrąg ciasta za pomocą noża lub specjalnego urządzenia pokrój w kratkę i umieść na dżemie w formie. Ostrożnie przymocuj krawędzie ciasta. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto kruche z dżemem jabłkowym pieczemy przez około 25 minut, aż będzie lekko rumiane.
Krok 9:
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, kroimy na kawałki, pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g