ciasto z dżemem jabłkowym

bardzo smaczne, aromatyczne ciasto jabłkowe na herbatę! Wiele osób uwielbia wypieki z dżemem jabłkowym. Niektóre gospodynie domowe, zwłaszcza te, które mają własny ogród z jabłoniami, robią dżem jabłkowy na zimę. A zimą jest używany jako nadzienie do ciast i innych wypieków z ciasta drożdżowego, francuskiego i kruchego. A z każdego ciasta wypieki z dżemem jabłkowym są udane i smaczne, pachnące i delikatne. Jednym z ciekawych i prostych przepisów jest kruche ciasto z dżemem jabłkowym. Rozważ to.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 21 % 16 g
węglowodany 73 % 56 g
380 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasto. Dżem jabłkowy może być używany w dowolnym miejscu, w fabryce lub w domu, okaże się w każdym przypadku. Ciekawie i smacznie okazuje się, gdy dżem ma niejednorodną konsystencję puree ziemniaczanego i plasterki jabłka. W misce włóż zmiękczone masło. Wbij jajko kurze i dodaj cukier, dodaj szczyptę soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mikserem wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia do miski z płynną mieszanką, wymieszaj łyżką. W razie potrzeby możesz dodać szczyptę waniliny, ale w zasadzie dżem jabłkowy nadaje wypiekom szczególny przyjemny smak i aromat.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagniataj gładkie, elastyczne ciasto rękami. Ciasto zwijamy w kulkę. Długie ugniatanie ciasta kruchego nie jest konieczne, w przeciwnym razie okaże się gęste, a produkty z niego twarde i suche. Owijamy kulkę ciasta kruchego w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto ostygnie, podziel je na dwie części. Jeden powinien być nieco większy niż drugi. Rozwałkuj każdy z kawałków ciasta na cienką warstwę o grubości nie większej niż 0,5 centymetra.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W formie wysmarowanej masłem rozłóż większą warstwę ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż na nim cienką warstwę dżemu jabłkowego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drugi okrąg ciasta za pomocą noża lub specjalnego urządzenia pokrój w kratkę i umieść na dżemie w formie. Ostrożnie przymocuj krawędzie ciasta. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto kruche z dżemem jabłkowym pieczemy przez około 25 minut, aż będzie lekko rumiane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmujemy ciasto z piekarnika, kroimy na kawałki, pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy