ciasto z twarogiem Angel Tears

delikatny deser o ciekawej i tajemniczej nazwie! Ciasto z twarogiem Angel Tears zawdzięcza swoją nazwę karmelowym kroplom wystającym na bezę po ostygnięciu. To właśnie ten naturalny wystrój nadaje wypiekom ciekawy i piękny wygląd. Nie jest to tak trudne, jak się wydaje. Spróbuj!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 11 g
tłuszcze 33 % 16 g
węglowodany 45 % 22 g
278 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z twarogiem anielskim? Najpierw odmierz niezbędne składniki ciasta. Masło powinno być miękkie, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito, aby była bardziej przewiewna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszaj wszystko, aż uzyskasz miękką masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Szybko pocieraj wszystko rękami, aż utworzy się kruche okruchy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W małej misce ubij jajko widelcem, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ubite jajko do kruchej bułki tartej, wymieszaj łyżką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie użyj rąk, aby szybko zagnieść ciasto. Nie musisz go ugniatać przez długi czas. Zbierz ciasto w kulkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do nadzienia twarożek weź miękki, aby nadzienie było delikatniejsze. Zawartość tłuszczu w twarogu i śmietanie może być dowolna, ale im wyższa, tym smaczniejsze będzie ciasto. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią (na czubku noża).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W misce blendera połącz twaróg, śmietanę, żółtka, cukier i cukier waniliowy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubij wszystko, aż uzyskasz gładką, lepką masę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozwałkuj schłodzone ciasto między dwoma arkuszami pergaminu w okrągłą warstwę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj spód naczynia do pieczenia pergaminem. Mam średnicę formy 18 cm, Przenieś rozwałkowane ciasto do formy, ostrożnie rozłóż je na dnie i ścianach, tworząc boki o wysokości około 4 cm.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlać nadzienie twarogowe na ciasto, spłaszczyć wierzch.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 25 minut. Ciasto lekko zarumieni się na brzegach, a nadzienie stwardnieje. Określ czas gotowania, biorąc pod uwagę specyfikę działania piekarnika.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Kilka minut przed końcem pieczenia ciasta przygotuj bezę. Białka bardzo ostrożnie oddziel od żółtek i ostudź. W białkach nie powinno być kropli żółtka, w przeciwnym razie nie będzie można uzyskać stabilnej pianki białkowej podczas ubijania.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    W czystym, suchym, beztłuszczowym pojemniku ubij białka. Zacznij ubijać z małą prędkością miksera, aż będzie miękka piana. Nie przestając ubijać, dodaj cukier puder w małych porcjach. Stopniowo zwiększaj prędkość miksera. Ubij białka, aż utworzą się stabilne, gęste masy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wyjmij ciasto z nadzieniem z piekarnika i natychmiast połóż ubite białka na wierzchu. Możesz tworzyć faliste wzory na powierzchni. Włóż ciasto z powrotem do piekarnika i kontynuuj pieczenie w temperaturze 150C przez około 10-15 minut, aż na warstwie białka pojawi się rumieniec.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Teraz najważniejsze i najważniejsze punkty. Natychmiast przykryj gotowe ciasto pokrywką lub talerzem. Pokrywka nie powinna dotykać powierzchni ciasta, aby beza nie została uszkodzona. Aby utworzyć karmelowe krople na torcie, należy go przechowywać w lodówce na 2 godziny. W chłodnych porach roku można to zrobić na balkonie. Moje ciasto schłodziło się przez około 2,5 godziny.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    W procesie chłodzenia na powierzchni bezy pojawią się karmelowe "łzy". Możesz podać ciasto do stołu. Smacznego!

aby białko było dobrze ubite, jajka muszą być świeże i schłodzone (z lodówki), a naczynia do ubijania suche i czyste, bez śladów tłuszczu. Oddzielając białka od żółtek, upewnij się, że do białka nie dostanie się ani kropla żółtka. Aby uzyskać lepsze ubijanie, do białek można dodać niewielką szczyptę soli lub kilka kropli soku z cytryny (octu). Ubijaj mikserem na najniższej prędkości, zwiększając prędkość podczas ubijania.
Wybierz emaliowane, ceramiczne lub szklane naczynia do ubijania (w żadnym wypadku aluminiowe, ponieważ białka staną się szare!). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal / 100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal / 100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy