twarożek różyczki

piękne i aromatyczne wypieki z ciasta twarogowego. Serowe ciasteczka Rosochki gotujemy w domu-to pyszne i piękne wypieki, które będą ozdobą stołu podczas picia herbaty. Proces formowania ciasteczek nie jest tak szybki, ale wynik jest tego wart. Z ciasta twarogowego pieczenie zawsze okazuje się udane i nie leży długo. Ilość cukru w cieście można dostosować do smaku. Podawaj ciasteczka posypane cukrem pudrem z herbatą, kawą, mlekiem.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 27 % 18 g
węglowodany 59 % 39 g
350 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem trzepaczką lub mikserem, aż ziarna cukru się rozpuszczą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj puree z twarogu i ponownie ubij, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gasimy sodę octem lub kwasem cytrynowym i wprowadzamy do masy twarogowej, mieszamy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Masło bierzemy zimne, ale nie mrożone. Pocieramy go na grubej tarce i dodajemy do całkowitej masy. Dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mąkę przesiać wcześniej wanilią i stopniowo dodawać. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej, zależy to od jakości mąki i wilgotności twarogu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść miękkie, plastikowe ciasto twarogowe. Nie powinien być zbyt gęsty, ale też niezbyt lepki. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel schłodzone ciasto na 3 części. Usuwamy dwa z powrotem na zimno, a jedną część zwijamy na posypanej mąką powierzchni w cienką warstwę o grubości nie większej niż 5 mm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Układamy koła po cztery zachodzące na siebie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie owinąć koła rolką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrym nożem pokrój rolkę w poprzek na dwie równe części. Tak więc z jednej bułki uzyskuje się 2 twarożki "róże".

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    U podstawy & quot;różę & quot; lekko dociskamy, aby podczas pieczenia "kwiat & quot; lepiej zachował swój kształt i się nie otworzył. Lekko zginamy płatki "róż". Podobnie formujemy ciasteczka z pozostałych części ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotowane ciasteczka twarogowe układamy na blasze wyłożonej pergaminem. W sumie okazuje się około 30 "róż".

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut na złoty kolor.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowe ciasteczka schładzamy i w razie potrzeby posypujemy cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!

twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu nadaje się do robienia ciastek. Wskazane jest, aby nie był zbyt suchy ani twardy. Lepiej przetrzeć twaróg przez sito lub użyć blendera.
sodę można zastąpić proszkiem do pieczenia. W takim przypadku należy go wziąć 2 razy więcej, tj. 1 łyżeczka.
im cieńsze jest rozwałkowanie ciasta, tym bardziej spektakularne będą "róże" po upieczeniu.
kawałki ciasta po wycięciu kółek nie zawracałam sobie głowy ponownym schłodzeniem, a "róże" z tego ciasta trochę się zdeformowały podczas pieczenia. Dlatego lepiej jest uformować ciasteczka z dobrze schłodzonego ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg"vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy