skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem trzepaczką lub mikserem, aż ziarna cukru się rozpuszczą.
Krok 3:
Dodaj puree z twarogu i ponownie ubij, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Gasimy sodę octem lub kwasem cytrynowym i wprowadzamy do masy twarogowej, mieszamy.
Krok 5:
Masło bierzemy zimne, ale nie mrożone. Pocieramy go na grubej tarce i dodajemy do całkowitej masy. Dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Mąkę przesiać wcześniej wanilią i stopniowo dodawać. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej, zależy to od jakości mąki i wilgotności twarogu.
Krok 7:
Zagnieść miękkie, plastikowe ciasto twarogowe. Nie powinien być zbyt gęsty, ale też niezbyt lepki. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Krok 8:
Podziel schłodzone ciasto na 3 części. Usuwamy dwa z powrotem na zimno, a jedną część zwijamy na posypanej mąką powierzchni w cienką warstwę o grubości nie większej niż 5 mm.
Krok 9:
Układamy koła po cztery zachodzące na siebie.
Krok 10:
Ostrożnie owinąć koła rolką.
Krok 11:
Ostrym nożem pokrój rolkę w poprzek na dwie równe części. Tak więc z jednej bułki uzyskuje się 2 twarożki "róże".
Krok 12:
U podstawy & quot;różę & quot; lekko dociskamy, aby podczas pieczenia "kwiat & quot; lepiej zachował swój kształt i się nie otworzył. Lekko zginamy płatki "róż". Podobnie formujemy ciasteczka z pozostałych części ciasta.
Krok 13:
Przygotowane ciasteczka twarogowe układamy na blasze wyłożonej pergaminem. W sumie okazuje się około 30 "róż".
Krok 14:
Piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut na złoty kolor.
Krok 15:
Gotowe ciasteczka schładzamy i w razie potrzeby posypujemy cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!
twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu nadaje się do robienia ciastek. Wskazane jest, aby nie był zbyt suchy ani twardy. Lepiej przetrzeć twaróg przez sito lub użyć blendera.
sodę można zastąpić proszkiem do pieczenia. W takim przypadku należy go wziąć 2 razy więcej, tj. 1 łyżeczka.
im cieńsze jest rozwałkowanie ciasta, tym bardziej spektakularne będą "róże" po upieczeniu.
kawałki ciasta po wycięciu kółek nie zawracałam sobie głowy ponownym schłodzeniem, a "róże" z tego ciasta trochę się zdeformowały podczas pieczenia. Dlatego lepiej jest uformować ciasteczka z dobrze schłodzonego ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg"vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g