ciasto z pomidorami i serem

przekąska, prosta, pyszna, ze zwykłych potraw! Ciasto z pomidorami i serem nie zajmie ci dużo czasu, ale wynik będzie bardzo zadowolony. Jest trochę jak pizza, tylko na kruchym cieście.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 41 % 18 g
węglowodany 45 % 20 g
262 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z pomidorami i serem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Ser można stosować dowolnie, najważniejsze jest to, że można go łatwo zetrzeć. Wybierz pomidory średniej wielkości (w razie potrzeby możesz wziąć wiśnie, mają delikatniejszą skórkę). Masło powinno być twarde.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dodaj cukier do mąki, sól nie trochę tymianku. Suszone liście tymianku pocieraj lekko w dłoniach, aby jak najlepiej je zmielić. Tymianek nada ciastu przyjemny smak i aromat.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój twarde masło w kostkę i umieść w misce, w której przygotujesz ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mieszankę mąki i jajko do masła. Nie wlewaj całej mąki na raz, pozostaw 1/3 całości. Podczas wyrabiania ciasta nie skupiaj się na ilości mąki, ale na konsystencji ciasta. Mąka może potrzebować mniej lub więcej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto łatwo uformuje się w kulkę i nie przylgnie do rąk. Zawiń go w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto rozwałkować na arkuszu pergaminu w prostokąt o wymiarach około 20 * 30 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj powierzchnię ciasta odrobiną oliwy z oliwek. Zetrzyj ser na grubej tarce i rozłóż go na całej powierzchni ciasta, lekko nie sięgając po brzegi ze wszystkich stron.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj pomidory i usuń szypułkę. Nie usunąłem skóry, jest to opcjonalne, ale jeśli chcesz, możesz usunąć skórkę z pomidorów, po wykonaniu nacięć w kształcie krzyża i zalaniu wrzącą wodą. Należy pamiętać, że w tym przypadku pomidory mogą nie zachować kształtu w gotowym cieście i rozprzestrzenić się. Pokrój pomidory w plasterki i ułóż na serze. Cebulę obrać i pokroić w cienkie pierścienie. Rozłóż cebulę na pomidorach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wsuń brzegi ciasta na nadzienie i lekko uszczypnij, aby się nie rozłożyło. Posmaruj pomidory oliwą z oliwek za pomocą pędzla. Posyp wierzch ciasta mielonym pieprzem i tymiankiem. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem sowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe ciasto zrumieni się, a pomidory trochę się pomarszczą. Wyjmij go z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Ciasto jest aromatyczne i bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal / 100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal / 100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal / 100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy