skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z pomidorami i serem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Ser można stosować dowolnie, najważniejsze jest to, że można go łatwo zetrzeć. Wybierz pomidory średniej wielkości (w razie potrzeby możesz wziąć wiśnie, mają delikatniejszą skórkę). Masło powinno być twarde.
Krok 2:
Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dodaj cukier do mąki, sól nie trochę tymianku. Suszone liście tymianku pocieraj lekko w dłoniach, aby jak najlepiej je zmielić. Tymianek nada ciastu przyjemny smak i aromat.
Krok 3:
Pokrój twarde masło w kostkę i umieść w misce, w której przygotujesz ciasto.
Krok 4:
Dodaj mieszankę mąki i jajko do masła. Nie wlewaj całej mąki na raz, pozostaw 1/3 całości. Podczas wyrabiania ciasta nie skupiaj się na ilości mąki, ale na konsystencji ciasta. Mąka może potrzebować mniej lub więcej.
Krok 5:
Gotowe ciasto łatwo uformuje się w kulkę i nie przylgnie do rąk. Zawiń go w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 6:
Gotowe ciasto rozwałkować na arkuszu pergaminu w prostokąt o wymiarach około 20 * 30 cm.
Krok 7:
Posmaruj powierzchnię ciasta odrobiną oliwy z oliwek. Zetrzyj ser na grubej tarce i rozłóż go na całej powierzchni ciasta, lekko nie sięgając po brzegi ze wszystkich stron.
Krok 8:
Umyj pomidory i usuń szypułkę. Nie usunąłem skóry, jest to opcjonalne, ale jeśli chcesz, możesz usunąć skórkę z pomidorów, po wykonaniu nacięć w kształcie krzyża i zalaniu wrzącą wodą. Należy pamiętać, że w tym przypadku pomidory mogą nie zachować kształtu w gotowym cieście i rozprzestrzenić się. Pokrój pomidory w plasterki i ułóż na serze. Cebulę obrać i pokroić w cienkie pierścienie. Rozłóż cebulę na pomidorach.
Krok 9:
Wsuń brzegi ciasta na nadzienie i lekko uszczypnij, aby się nie rozłożyło. Posmaruj pomidory oliwą z oliwek za pomocą pędzla. Posyp wierzch ciasta mielonym pieprzem i tymiankiem. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem sowy.
Krok 10:
Gotowe ciasto zrumieni się, a pomidory trochę się pomarszczą. Wyjmij go z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Ciasto jest aromatyczne i bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal / 100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal / 100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal / 100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal / 100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g