makrela z płynnym dymem wędzona w domu

apetyczna ryba będzie gotowa w mniej niż godzinę. Wielu będzie mile zaskoczonych, gdy dowie się, że aby przygotować najsmaczniejszą wędzoną rybę, nie trzeba mieć własnej wędzarni. Dokładnie ten sam smak i aromat można uzyskać za pomocą kilku łyżek płynnego dymu i zwykłego piekarnika.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 15 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 7 % 2 g
154 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Bardzo ważne jest, aby wybrać wysokiej jakości rybę: powinna być gęsta, sprężysta po naciśnięciu. Jeśli ryba jest miękka, oznacza to surowce niskiej jakości. Wewnątrz takiej makreli kości odejdą od mięsa, nawet jeśli wszystkie ryby są świeże. Dlatego lepiej wybrać rybę samodzielnie, próbując każdej z nich pod kątem gęstości. Im mocniejsza ryba, tym lepiej. Jeśli makrela jest zamrożona, należy ją najpierw rozmrozić w lodówce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i wypatrosz makrelę. Wygodniej jest wypatroszyć lekko zamrożoną rybę. Dlatego przed obieraniem makreli włóż ją do zamrażarki na 30 minut. Jeśli używasz mrożonej, niepatroszonej ryby, poczekaj, aż trochę się rozpuści, wyczyść ją i wróć do lodówki, aby rozmrozić dalej..

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Osobno w misce wymieszaj cukier, sól, przyprawy rybne i mielony czarny pieprz. Możesz dodać przyprawy do ryb Do smaku, użyłem gotowej mieszanki. !!! Jeśli dodasz gotową mieszankę przypraw, zobacz jej skład. Jeśli w takiej mieszaninie jest już sól i pieprz, ilość soli należy zmniejszyć z 2 łyżek.L do jednego, a mielony pieprz całkowicie wykluczyć. W przeciwnym razie ryba może okazać się solona i zbyt ostra.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Natrzyj makrelę wewnątrz i na zewnątrz powstałą mieszanką przypraw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś makrelę do rękawa do pieczenia. Polej każdą rybę płynnym dymem wewnątrz i na zewnątrz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mocno zawiąż torebkę po obu stronach, aby zapobiec wyciekowi płynu podczas pieczenia. Umieść torebkę z rybą na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Gotową rybę pozostawić w schłodzonym piekarniku na kolejne 10 minut. !!! Podczas pieczenia nie obracaj ryby. W przeciwnym razie delikatna Górna Skóra odpadnie, a sama ryba może się rozpaść na kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij rybę z piekarnika i pokrój torebkę. Bez wyjmowania z torby schłodź makrelę w temperaturze pokojowej. Następnie pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

ryba okazuje się po prostu niesamowita. Jedyna różnica między taką rybą a rybą sklepową polega na jej strukturze: miąższ nie sprężystuje, ale bezpośrednio rozpada się na kawałki, ponieważ w rzeczywistości ryba jest pieczona. Osobiście lubię taką makrelę jeszcze bardziej. Jest bardziej miękka, delikatniejsza.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Płynny dym - 0   kcal/100g

Podobne przepisy