skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Bardzo ważne jest, aby wybrać wysokiej jakości rybę: powinna być gęsta, sprężysta po naciśnięciu. Jeśli ryba jest miękka, oznacza to surowce niskiej jakości. Wewnątrz takiej makreli kości odejdą od mięsa, nawet jeśli wszystkie ryby są świeże. Dlatego lepiej wybrać rybę samodzielnie, próbując każdej z nich pod kątem gęstości. Im mocniejsza ryba, tym lepiej. Jeśli makrela jest zamrożona, należy ją najpierw rozmrozić w lodówce.
Krok 2:
Umyj i wypatrosz makrelę. Wygodniej jest wypatroszyć lekko zamrożoną rybę. Dlatego przed obieraniem makreli włóż ją do zamrażarki na 30 minut. Jeśli używasz mrożonej, niepatroszonej ryby, poczekaj, aż trochę się rozpuści, wyczyść ją i wróć do lodówki, aby rozmrozić dalej..
Krok 3:
Osobno w misce wymieszaj cukier, sól, przyprawy rybne i mielony czarny pieprz. Możesz dodać przyprawy do ryb Do smaku, użyłem gotowej mieszanki. !!! Jeśli dodasz gotową mieszankę przypraw, zobacz jej skład. Jeśli w takiej mieszaninie jest już sól i pieprz, ilość soli należy zmniejszyć z 2 łyżek.L do jednego, a mielony pieprz całkowicie wykluczyć. W przeciwnym razie ryba może okazać się solona i zbyt ostra.
Krok 4:
Natrzyj makrelę wewnątrz i na zewnątrz powstałą mieszanką przypraw.
Krok 5:
Przenieś makrelę do rękawa do pieczenia. Polej każdą rybę płynnym dymem wewnątrz i na zewnątrz.
Krok 6:
Mocno zawiąż torebkę po obu stronach, aby zapobiec wyciekowi płynu podczas pieczenia. Umieść torebkę z rybą na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Gotową rybę pozostawić w schłodzonym piekarniku na kolejne 10 minut. !!! Podczas pieczenia nie obracaj ryby. W przeciwnym razie delikatna Górna Skóra odpadnie, a sama ryba może się rozpaść na kawałki.
Krok 7:
Wyjmij rybę z piekarnika i pokrój torebkę. Bez wyjmowania z torby schłodź makrelę w temperaturze pokojowej. Następnie pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
ryba okazuje się po prostu niesamowita. Jedyna różnica między taką rybą a rybą sklepową polega na jej strukturze: miąższ nie sprężystuje, ale bezpośrednio rozpada się na kawałki, ponieważ w rzeczywistości ryba jest pieczona. Osobiście lubię taką makrelę jeszcze bardziej. Jest bardziej miękka, delikatniejsza.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Płynny dym - 0 kcal/100g