domowe palenie jest możliwe nie tylko dla szczęśliwych właścicieli własnej wędzarni. Dokładniej, taką wędzarnię można zbudować z improwizowanych środków dostępnych w prawie każdej kuchni. Aby to zrobić, będziesz potrzebować:
- garnek z pokrywką i wysokimi ściankami
- ruszt, który zmieści się na dnie naczynia
- zrębki z wyjątkiem drzew iglastych
można również użyć wszelkiego rodzaju przypraw "z dymem", takich jak płynny dym, aby wzbogacić smak.
pięć najczęściej używanych składników w domowych przepisach na wędzenie:
produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
ziarna pieprzu | 255 | 11 | 3.3 | 38.3 |
smalec | 797 | 2.4 | 89 | 0 |
makrela | 181 | 18.7 | 11.9 | 0 |
pieprz | 26 | 1.3 | 0 | 7.2 |
wszystkie powyższe są odpowiednie do wędzenia mięsa lub ryb na gorąco w domu. Naczynia powinny mieć grube ściany i dno. Mięso i ryby należy wcześniej marynować w sposób opisany w wybranym przepisie. Wskazane jest, aby zrobić to w nocy, aby produkty miały czas na dobre marynowanie.
na dnie patelni rozłóż garść wiórów w równej warstwie. Na wierzchu znajduje się kilka warstw folii, którą należy złożyć tak, aby wzdłuż krawędzi znajdowały się boki. Tłuszcz spłynie do niego. Teraz nadchodzi ruszt; wystarczy prosty parowiec. Najważniejsze jest to, że otwory w nim były takie, aby mięso nie spadało przez nie. To, co należy zadymić, umieszcza się na ruszcie w taki sposób, aby nie dotykać boków patelni ani nie stykać się ze sobą. Oznacza to, że między mięsem powinna być przestrzeń.
patelnia jest szczelnie przykryta pokrywką. A dla niezawodności jest owinięty folią, aby nie było szczelin. Wszystko jest wysyłane do pieca przez 20-30 minut. W tym czasie lepiej być w kuchni, nie odchodzić od pieca. Gdy tylko zamglenie stanie się namacalne, ogień należy wyłączyć i pozostawić patelnię, aż całkowicie ostygnie, na godzinę lub dwie.
Warto pamiętać, że to tylko jeden z kilku sposobów wędzenia ryb i mięsa w domu. Metoda palenia na zimno różni się jednak zarówno złożonością, jak i czasem. I bez wędzarni może być niedostępny.