wędzenie makreli w łusce
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
aby ugotować makrelę, potrzebujesz marynaty. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla, sól, a także dodaj skórkę cebuli, liść laurowy, cukier i kolendrę. Wysyłamy patelnię do ognia i po zagotowaniu marynaty gotuj przez 7 minut.
przecinamy rybę: odcinamy głowę, czyścimy wnętrze, myjemy pod bieżącą wodą. Podziel tuszę na 2-3 kawałki w zależności od jej wielkości i włóż do gotowej marynaty.
po 2 godzinach makrela będzie gotowa do spożycia.
podawaj ryby na zimno, więc przed podaniem trzymaj je w lodówce przez 20-30 minut.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Skórka cebuli - 0 kcal/100g