skład / składniki
metoda gotowania
wędzenie mięsa w domu wcale nie jest trudne. Wystarczy mieć domową wędzarnię i zapas wieprzowiny. Możesz palić w specjalnej wędzarni, w pobliżu komina, niektórzy palą w starych tytanach opalanych drewnem. Musisz tylko przestrzegać szeregu warunków: marynować mięso przed wędzeniem, brać tylko gałązki drzew owocowych: jabłoń, gruszkę, wiśnie. Nadadzą Twojemu produktowi niezapomniany zapach.
wędzone mięso to bardzo smaczne, ale niestety niezbyt zdrowe jedzenie. Lekarze nie zalecają jej częstego używania. Opowiem o wędzeniu mięsa w domu na przykładzie wieprzowiny.
kawałki części szpatułki nadają się do wędzenia. Mięso podzielić na kawałki o wadze 2 kg. umyć wieprzowinę, osuszyć kawałkiem szmatki i marynować: cukier, sól i saletrę wymieszać, dodać przyprawy i natrzeć mięso. Zetrzyj czosnek na tarce lub drobno posiekaj. Złóż całe mięso w specjalnym naczyniu, posyp czosnkiem. Dociśnij ciężarem i pozostaw na trzy godziny. Następnie wyślij mięso do marynowania w zimne miejsce na tydzień. Nie zapomnij od czasu do czasu mieszać wieprzowiny.
spłucz sól z mięsa w wodzie i moczyć w wodzie przez 3 godziny.
przełóż cienką linę przez wieprzowinę i zawieś na przeciągu na 3 godziny. Mięso w tym czasie wyschnie.
sadza poleci podczas palenia, aby tego uniknąć, owiń każdy kawałek gęstym, zwilżonym papierem. Wieprzowina jest wędzona na gorąco przez 4-5 godzin. Zbierz stopiony tłuszcz na palecie od dołu.
mam nadzieję, że ten przepis kulinarny ci się przyda.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Saletra - 0 kcal/100g