wędzenie mięsa w domu

bogaty smak domowych potraw mięsnych jest w stanie zadowolić każdego.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 18 g
tłuszcze 54 % 21 g
węglowodany 0 % 0 g
260 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d 14 h 30 min

wędzenie mięsa w domu wcale nie jest trudne. Wystarczy mieć domową wędzarnię i zapas wieprzowiny. Możesz palić w specjalnej wędzarni, w pobliżu komina, niektórzy palą w starych tytanach opalanych drewnem. Musisz tylko przestrzegać szeregu warunków: marynować mięso przed wędzeniem, brać tylko gałązki drzew owocowych: jabłoń, gruszkę, wiśnie. Nadadzą Twojemu produktowi niezapomniany zapach.
wędzone mięso to bardzo smaczne, ale niestety niezbyt zdrowe jedzenie. Lekarze nie zalecają jej częstego używania. Opowiem o wędzeniu mięsa w domu na przykładzie wieprzowiny.
kawałki części szpatułki nadają się do wędzenia. Mięso podzielić na kawałki o wadze 2 kg. umyć wieprzowinę, osuszyć kawałkiem szmatki i marynować: cukier, sól i saletrę wymieszać, dodać przyprawy i natrzeć mięso. Zetrzyj czosnek na tarce lub drobno posiekaj. Złóż całe mięso w specjalnym naczyniu, posyp czosnkiem. Dociśnij ciężarem i pozostaw na trzy godziny. Następnie wyślij mięso do marynowania w zimne miejsce na tydzień. Nie zapomnij od czasu do czasu mieszać wieprzowiny.
spłucz sól z mięsa w wodzie i moczyć w wodzie przez 3 godziny.
przełóż cienką linę przez wieprzowinę i zawieś na przeciągu na 3 godziny. Mięso w tym czasie wyschnie.
sadza poleci podczas palenia, aby tego uniknąć, owiń każdy kawałek gęstym, zwilżonym papierem. Wieprzowina jest wędzona na gorąco przez 4-5 godzin. Zbierz stopiony tłuszcz na palecie od dołu.
mam nadzieję, że ten przepis kulinarny ci się przyda.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Saletra - 0   kcal/100g

Podobne przepisy