skład / składniki
metoda gotowania
poświęcony żonom rybaków. A także dla samych rybaków i osób ceniących wędzonego węgorza. Obecnie wędzony węgorz znajduje się w przepisach na dania kuchni japońskiej (bułki, sushi), Bałtowie i Finowie szeroko wykorzystują go w jedzeniu.
sekrety palenia są inne dla każdego. Nasz wędzony węgorz zostanie przygotowany według Fińskiej receptury wędzonej na gorąco.
obierz świeżą rybę, dokładnie wypatrosz i spłucz. Pamiętaj, aby usunąć cały śluz, w przeciwnym razie miąższ gotowej ryby będzie szary. Przed wędzeniem węgorz należy posolić w solance. Solankę gotujemy z wody i soli. Zanurz rybę w solance na dwie godziny (solenie numer jeden); solenie numer dwa - spuść roztwór i posyp węgorza lekko solą.
węgorze solne zawieszamy na haczykach do suszenia. Wysuszoną rybę można wysłać do wędzarni. Aby ryba nabrała delikatnego aromatu bez silnego zapachu dymu, wkładamy pręty brzozy, kory brzozy i słomy do pieca do palenia.
układamy węgorza bezpośrednio na" gałązce " przedmiotu obrabianego, uważnie obserwujemy, że gałązki ledwo się tlą. Czekać. Gotowy węgorz ma szeroko otwarty brzuch, a fałdy tworzą się z tyłu głowy.
wędzonego węgorza można podawać z zielonymi liśćmi sałaty, w przyjaznej rodzinie gotowanych ziemniaków, świeżych pomidorów, dekorowanych plasterkami cytryny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Węgorz wędzony - 326 kcal/100g
- Węgorz morski świeży - 93 kcal/100g
- Węgorz świeży - 332 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g