to prawdziwy magazyn dla miłośników owoców morza, ponieważ to one są charakterystyczną cechą tej kuchni. Łosoś, śledź, sielawa, sieja, pstrąg stały się głównymi składnikami pysznych potraw, z których wiele jest – specyficznych, nie spotykanych już u innych narodów. Dania mięsne nie dominują. W większości jest to wpływ kuchni szwedzkiej. Ale użycie łosia, niedźwiedzia i dziczyzny – jest typowe dla Finlandii. Nawiasem mówiąc, obecność ryb i mięsa w tym samym czasie w jednym przepisie jest charakterystyczną kombinacją.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
dzikie jagody (żurawina, borówka brusznica, jagody, moroszka, jagody) są używane w deserach ze śmietaną, w galaretce, dżemie, galaretce, a nawet dodawane do sosów i dodatków. Wiele grzybów jest spożywanych w gulaszach i innych potrawach. Jeśli chodzi o chleb i wypieki, dominuje tu mąka żytnia. Ciasta, ciasta, ciasta, bochenki są wykonane z dodatkiem mąki jęczmiennej, owsianej lub pszennej. Przepisy kuchni fińskiej i karelskiej z czasem ulegały zmianom, ale zasadniczo pozostają praktycznie niezmienione. Robienie smakołyków, pomimo ich fantazyjnych nazw, nie jest zbyt trudne. Najważniejsze & ndash; znajdź odpowiednie składniki i, jak mówią, włóż duszę.