Calacucco (ciasto rybne)
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
kiedy spróbowałem kawałka tego ciasta, chciałem więcej i więcej. A jeszcze bardziej chciałem ugotować dokładnie to samo! Dowiedziawszy się, że to przepis na fińską kuchnię, natychmiast kupiłem wszystkie niezbędne składniki i założyłem fartuch.
nawiasem mówiąc, dania rybne są dość powszechne w kuchni fińskiej. Częściej są przygotowywane z ryb jeziornych, rzecznych lub morskich. I przygotuj go w różnych wersjach i kombinacjach, których jest ogromna różnorodność. Wśród nich najbardziej znanym jedzeniem jest ciasto rybne żytnie lub kalekucko. Nawet ci, którzy nie byli w Finlandii, gotują według tego kulinarnego przepisu z wielką przyjemnością. Ponieważ ciasto okazuje się smaczne i pachnące, soczyste i apetyczne.
Tak więc, aby zrobić kalakukko (ciasto rybne), musisz zagnieść ciasto. Stopniowo wprowadzaj szklankę wody do mąki. Następnie, dodając do niego sól i olej, zagnieść ciasto przyszłego ciasta. Następnie należy go rozwałkować, złożyć na pół i odstawić na pół godziny na zimno - "odpocząć".
dziwne połączenie-ryba i boczek? Niemniej jednak pokrój smalec na kawałki i usmaż go razem z cebulą, która została wcześniej grubo posiekana.
po przepuszczeniu filetów rybnych i cebuli smażonej ze boczkiem przez maszynkę do mięsa wymieszaj mięso mielone ze śmietaną. Nie zapomnij go posolić i pieprzyć-według własnych upodobań.
"wypoczęte" ciasto nie jest cienko rozwałkowane prostokątną warstwą. Na jednej połowie kładziemy mięso mielone, które przykrywamy drugą połową i ściskamy krawędzie, smarując je żółtkiem.
nawiasem mówiąc, nasze ciasto rybne może mieć różne kształty. W tym ryby. Krótko mówiąc, włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz przez trzy godziny na słabym świetle. Nie zapomnij okresowo smarować naszego ciasta smalcem.
gotowe kalakukko, czyli ciasto rybne, kroimy na kawałki tuż przed podaniem na świątecznym lub obiadowym stole. Będzie smacznie, jeśli podlejesz go masłem, wstępnie stopionym.
nawiasem mówiąc, dania rybne są dość powszechne w kuchni fińskiej. Częściej są przygotowywane z ryb jeziornych, rzecznych lub morskich. I przygotuj go w różnych wersjach i kombinacjach, których jest ogromna różnorodność. Wśród nich najbardziej znanym jedzeniem jest ciasto rybne żytnie lub kalekucko. Nawet ci, którzy nie byli w Finlandii, gotują według tego kulinarnego przepisu z wielką przyjemnością. Ponieważ ciasto okazuje się smaczne i pachnące, soczyste i apetyczne.
Tak więc, aby zrobić kalakukko (ciasto rybne), musisz zagnieść ciasto. Stopniowo wprowadzaj szklankę wody do mąki. Następnie, dodając do niego sól i olej, zagnieść ciasto przyszłego ciasta. Następnie należy go rozwałkować, złożyć na pół i odstawić na pół godziny na zimno - "odpocząć".
dziwne połączenie-ryba i boczek? Niemniej jednak pokrój smalec na kawałki i usmaż go razem z cebulą, która została wcześniej grubo posiekana.
po przepuszczeniu filetów rybnych i cebuli smażonej ze boczkiem przez maszynkę do mięsa wymieszaj mięso mielone ze śmietaną. Nie zapomnij go posolić i pieprzyć-według własnych upodobań.
"wypoczęte" ciasto nie jest cienko rozwałkowane prostokątną warstwą. Na jednej połowie kładziemy mięso mielone, które przykrywamy drugą połową i ściskamy krawędzie, smarując je żółtkiem.
nawiasem mówiąc, nasze ciasto rybne może mieć różne kształty. W tym ryby. Krótko mówiąc, włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz przez trzy godziny na słabym świetle. Nie zapomnij okresowo smarować naszego ciasta smalcem.
gotowe kalakukko, czyli ciasto rybne, kroimy na kawałki tuż przed podaniem na świątecznym lub obiadowym stole. Będzie smacznie, jeśli podlejesz go masłem, wstępnie stopionym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g