Calacucco (ciasto rybne)

miłośnicy gadżetów docenią! Proste i bardzo szybkie!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 56 % 25 g
węglowodany 29 % 13 g
323 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 40 min
kiedy spróbowałem kawałka tego ciasta, chciałem więcej i więcej. A jeszcze bardziej chciałem ugotować dokładnie to samo! Dowiedziawszy się, że to przepis na fińską kuchnię, natychmiast kupiłem wszystkie niezbędne składniki i założyłem fartuch.
nawiasem mówiąc, dania rybne są dość powszechne w kuchni fińskiej. Częściej są przygotowywane z ryb jeziornych, rzecznych lub morskich. I przygotuj go w różnych wersjach i kombinacjach, których jest ogromna różnorodność. Wśród nich najbardziej znanym jedzeniem jest ciasto rybne żytnie lub kalekucko. Nawet ci, którzy nie byli w Finlandii, gotują według tego kulinarnego przepisu z wielką przyjemnością. Ponieważ ciasto okazuje się smaczne i pachnące, soczyste i apetyczne.
Tak więc, aby zrobić kalakukko (ciasto rybne), musisz zagnieść ciasto. Stopniowo wprowadzaj szklankę wody do mąki. Następnie, dodając do niego sól i olej, zagnieść ciasto przyszłego ciasta. Następnie należy go rozwałkować, złożyć na pół i odstawić na pół godziny na zimno - "odpocząć".
dziwne połączenie-ryba i boczek? Niemniej jednak pokrój smalec na kawałki i usmaż go razem z cebulą, która została wcześniej grubo posiekana.
po przepuszczeniu filetów rybnych i cebuli smażonej ze boczkiem przez maszynkę do mięsa wymieszaj mięso mielone ze śmietaną. Nie zapomnij go posolić i pieprzyć-według własnych upodobań.
"wypoczęte" ciasto nie jest cienko rozwałkowane prostokątną warstwą. Na jednej połowie kładziemy mięso mielone, które przykrywamy drugą połową i ściskamy krawędzie, smarując je żółtkiem.
nawiasem mówiąc, nasze ciasto rybne może mieć różne kształty. W tym ryby. Krótko mówiąc, włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz przez trzy godziny na słabym świetle. Nie zapomnij okresowo smarować naszego ciasta smalcem.
gotowe kalakukko, czyli ciasto rybne, kroimy na kawałki tuż przed podaniem na świątecznym lub obiadowym stole. Będzie smacznie, jeśli podlejesz go masłem, wstępnie stopionym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy