Czakczuka
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
piecz paprykę i pomidory w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-30 minut.
obierz warzywa i pokrój w drobną kostkę.
drobno posiekaj cebulę i podsmaż na oliwie z oliwek.
dodaj paprykę, podsmaż.
dodaj drobno posiekany czosnek, przyprawy i chili.
ugasić przez 5-7 minut.
dodaj pomidory. Zgasić.
dodaj drobno posiekane warzywa. Dobrze wymieszaj.
rozprowadź powstałą mieszaninę (matbuha) w naczyniu do pieczenia.
użyj łyżki, aby zrobić małe wgłębienia.
ostrożnie wlej żółtka do wgłębień, aby się nie rozprzestrzeniły.
sól, pieprz żółtka.
piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g