skład / składniki
metoda gotowania
Robienie miodu po krakowsku nie zajmie ci dużo czasu. Ale będziesz musiał trochę poczekać po upieczeniu: miód pitny należy trzymać w lodówce przez dwa lub trzy dni, aby ciasta były nasycone kremem i stały się jeszcze smaczniejsze i delikatniejsze.
najpierw przygotuj ciasto. Musisz stopić miód, dodać do niego sodę, a następnie cukier, masło i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Aby zrobić masę orzechową, weźmiemy orzechy, masło i miód i podpalimy. Masę tę należy gotować, ciągle mieszając, przez około 10 minut.
ciasto dzielimy na dwie części i wlewamy do foremek, a na wierzch kładziemy masę orzechową. Piec miód w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut. Podczas pieczenia przygotujmy krem.
aby to zrobić, rozpuść cukier w mleku i zagotuj. Mąkę, mieszając w niewielkiej ilości zimnego mleka, wlej do gorącego mleka cienkim strumieniem i gotuj do uzyskania gęstej śmietany. Włóż masło do schłodzonego kremu i dodaj wódkę (jeśli dzieci jedzą miód, możesz obejść się bez wódki!).
gotowe ciasta łączymy ze sobą kremem, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Możesz trzymać dłużej, jeśli możesz powstrzymać się od spróbowania Delikatnego miodu, który rozpływa się w ustach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g

