miód z orzechami po krakowsku

chcesz rozpieszczać swoją rodzinę? Po prostu polizaj palce! Jeśli chcesz rozpieszczać swoją rodzinę lub gości niezwykłym deserem, spróbuj upiec ten miód pitny. Jest bardzo delikatny i pyszny. Po prostu polizaj palce! Sen słodyczy! A jego przepis jest bardzo prosty.
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 76 % 45 g
292 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 10 min

Robienie miodu po krakowsku nie zajmie ci dużo czasu. Ale będziesz musiał trochę poczekać po upieczeniu: miód pitny należy trzymać w lodówce przez dwa lub trzy dni, aby ciasta były nasycone kremem i stały się jeszcze smaczniejsze i delikatniejsze.

najpierw przygotuj ciasto. Musisz stopić miód, dodać do niego sodę, a następnie cukier, masło i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Aby zrobić masę orzechową, weźmiemy orzechy, masło i miód i podpalimy. Masę tę należy gotować, ciągle mieszając, przez około 10 minut.

ciasto dzielimy na dwie części i wlewamy do foremek, a na wierzch kładziemy masę orzechową. Piec miód w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut. Podczas pieczenia przygotujmy krem.

aby to zrobić, rozpuść cukier w mleku i zagotuj. Mąkę, mieszając w niewielkiej ilości zimnego mleka, wlej do gorącego mleka cienkim strumieniem i gotuj do uzyskania gęstej śmietany. Włóż masło do schłodzonego kremu i dodaj wódkę (jeśli dzieci jedzą miód, możesz obejść się bez wódki!).

gotowe ciasta łączymy ze sobą kremem, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Możesz trzymać dłużej, jeśli możesz powstrzymać się od spróbowania Delikatnego miodu, który rozpływa się w ustach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy