skład / składniki
metoda gotowania
najpierw wlej cukier do rondla i dodaj do niego masło. Ciągle mieszając, podgrzej zawartość rondla, aż uzyskasz jednorodny syrop. Następnie dodaj miód i dobrze wymieszaj. Przesiej określoną ilość mąki do miski, włóż wszystkie przyprawy i żółtka. Goździki należy zmielić w młynku do kawy i przesiać przez sito. Dodaj syrop miodowy do mąki i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto rozwałkowujemy na warstwę o grubości 0,5 cm i wycinamy z niego kształty za pomocą foremek do ciastek. Półfabrykaty ciastek układamy na blasze wyłożonej naoliwionym papierem. Nie zapomnij zrobić w nich otworów za pomocą słomki do napojów. Piec pierniki w piekarniku o temperaturze 185 stopni przez 15 minut. Schłodzone pierniki dekorujemy wzorami z lukru cukrowego (cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej pasty). Możesz również przykryć pierniki rozpuszczoną czekoladą, a następnie udekorować. Poczekaj, aż czekolada i lukier cukrowy stwardnieją, a następnie nawlecz wstążki i możesz ozdobić choinkę piernikiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g