Baklava Puff

niesamowicie smaczne i oryginalne! Cudowny przepis na niesamowitą ucztę! Po ugotowaniu chałwy z kaszy manny byłem nasycony kulinarnymi przepisami kuchni tureckiej. Zwłaszcza desery orientalne. Tym razem miałem ochotę upiec łuszczącą się baklawę. Dla miłośników słodyczy - bardzo udane znalezisko! Jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Oto łuszcząca się Baklava.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 22 % 16 g
węglowodany 67 % 49 g
369 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

najpierw musisz podgrzać mleko, a następnie rozcieńczyć w nim drożdże i sól. Następnie dodaj jajko, trochę masła, mąkę i zagniataj ciasto. Teraz, jak zwykle, przykryj rondel z ciastem szmatką i umieść w ciepłym miejscu na 45 minut.

teraz robimy nadzienie: przepuszczamy orzechy przez maszynę do mięsa i łączymy je z cukrem pudrem, kardamonem i miodem.

ponieważ Baklava jest łuszcząca się, rozwałkowujemy 14 lub 16 ciast z ciasta (to tyle, ile ktoś dostanie) i układamy je w stos na blasze do pieczenia, smarując je roztopionym masłem. Ostatnie i pierwsze 3 ciasta pozostają bez nadzienia, między resztą wkładamy nadzienie.

posmaruj baklawę żółtkiem, przerzedz na romby i wyślij do piekarnika na 30 minut. Ciesz się orientalnym jedzeniem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy