Baklava Puff
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw musisz podgrzać mleko, a następnie rozcieńczyć w nim drożdże i sól. Następnie dodaj jajko, trochę masła, mąkę i zagniataj ciasto. Teraz, jak zwykle, przykryj rondel z ciastem szmatką i umieść w ciepłym miejscu na 45 minut.
teraz robimy nadzienie: przepuszczamy orzechy przez maszynę do mięsa i łączymy je z cukrem pudrem, kardamonem i miodem.
ponieważ Baklava jest łuszcząca się, rozwałkowujemy 14 lub 16 ciast z ciasta (to tyle, ile ktoś dostanie) i układamy je w stos na blasze do pieczenia, smarując je roztopionym masłem. Ostatnie i pierwsze 3 ciasta pozostają bez nadzienia, między resztą wkładamy nadzienie.
posmaruj baklawę żółtkiem, przerzedz na romby i wyślij do piekarnika na 30 minut. Ciesz się orientalnym jedzeniem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g