Arabskie ciasteczka Maamul

łatwy do przygotowania przepis, który wszyscy pokochają! Ten przepis doradził mi przyjaciel po tym, jak byłem w Syrii. Przygotowałem się i wszystkim się podobało. Pamiętaj, że do tego przepisu musisz mieć specjalny kształt. W komentarzach dodałem jej zdjęcie.
GildaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 25 % 18 g
węglowodany 66 % 48 g
380 kcal
IG: 2 / 42 / 56

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min
wlej semolinę do miski, przesiej mąkę, wymieszaj mieszaninę. Dodaj roztopione masło, wlej olej roślinny, dokładnie wymieszaj rękami. Następnie przykryj folią spożywczą i pozostaw na jeden dzień. W tym czasie ciasto wymieszać 3-4 razy.
drożdże rozcieńczyć w ciepłym mleku, dodać trochę cukru i pozwolić na aktywację. Następnie dodaj całe mleko (ciepłe) do drożdży, dodaj sól i wlej mieszaninę do ciasta. Przykryj folią i pozostaw do ogrzania na godzinę. W tym czasie ciasto powinno wzrosnąć.
zmiel daktyle na jednorodną masę w maszynce do mięsa (bez pestek), wlej do nich oliwę z oliwek i, jeśli jest, łyżeczkę wody różanej (jeśli nie, nie jest to konieczne). Dobrze wymieszaj. Uformuj kulki z masy.
osobno wymieszaj posiekane orzechy włoskie, miód, cynamon.
oderwij więcej kawałków nadzienia z ciasta-kulki, uformuj ciasta, umieść nadzienie na środku, Zbierz ciasto i uszczypnij je, aby uzyskać kulkę ciasta z nadzieniem w środku.
teraz włóż kulkę ciasta do formy i wciśnij ją do środka, a następnie wyjmij ciasteczka z prążkowanym wzorem.
uformowane ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez pół godziny, aż się zrumienią. Po upieczeniu wyjmij i ostudź na ruszcie.
ciasteczka z nadzieniem orzechowym są również przygotowywane w ten sam sposób. Arabskie ciasteczka Maamul można posypać cukrem pudrem i podawać z herbatą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy