Arabskie ciasteczka Maamul
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
wlej semolinę do miski, przesiej mąkę, wymieszaj mieszaninę. Dodaj roztopione masło, wlej olej roślinny, dokładnie wymieszaj rękami. Następnie przykryj folią spożywczą i pozostaw na jeden dzień. W tym czasie ciasto wymieszać 3-4 razy.
drożdże rozcieńczyć w ciepłym mleku, dodać trochę cukru i pozwolić na aktywację. Następnie dodaj całe mleko (ciepłe) do drożdży, dodaj sól i wlej mieszaninę do ciasta. Przykryj folią i pozostaw do ogrzania na godzinę. W tym czasie ciasto powinno wzrosnąć.
zmiel daktyle na jednorodną masę w maszynce do mięsa (bez pestek), wlej do nich oliwę z oliwek i, jeśli jest, łyżeczkę wody różanej (jeśli nie, nie jest to konieczne). Dobrze wymieszaj. Uformuj kulki z masy.
osobno wymieszaj posiekane orzechy włoskie, miód, cynamon.
oderwij więcej kawałków nadzienia z ciasta-kulki, uformuj ciasta, umieść nadzienie na środku, Zbierz ciasto i uszczypnij je, aby uzyskać kulkę ciasta z nadzieniem w środku.
teraz włóż kulkę ciasta do formy i wciśnij ją do środka, a następnie wyjmij ciasteczka z prążkowanym wzorem.
uformowane ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez pół godziny, aż się zrumienią. Po upieczeniu wyjmij i ostudź na ruszcie.
ciasteczka z nadzieniem orzechowym są również przygotowywane w ten sam sposób. Arabskie ciasteczka Maamul można posypać cukrem pudrem i podawać z herbatą.
drożdże rozcieńczyć w ciepłym mleku, dodać trochę cukru i pozwolić na aktywację. Następnie dodaj całe mleko (ciepłe) do drożdży, dodaj sól i wlej mieszaninę do ciasta. Przykryj folią i pozostaw do ogrzania na godzinę. W tym czasie ciasto powinno wzrosnąć.
zmiel daktyle na jednorodną masę w maszynce do mięsa (bez pestek), wlej do nich oliwę z oliwek i, jeśli jest, łyżeczkę wody różanej (jeśli nie, nie jest to konieczne). Dobrze wymieszaj. Uformuj kulki z masy.
osobno wymieszaj posiekane orzechy włoskie, miód, cynamon.
oderwij więcej kawałków nadzienia z ciasta-kulki, uformuj ciasta, umieść nadzienie na środku, Zbierz ciasto i uszczypnij je, aby uzyskać kulkę ciasta z nadzieniem w środku.
teraz włóż kulkę ciasta do formy i wciśnij ją do środka, a następnie wyjmij ciasteczka z prążkowanym wzorem.
uformowane ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez pół godziny, aż się zrumienią. Po upieczeniu wyjmij i ostudź na ruszcie.
ciasteczka z nadzieniem orzechowym są również przygotowywane w ten sam sposób. Arabskie ciasteczka Maamul można posypać cukrem pudrem i podawać z herbatą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g