skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Chcę zaoferować ci bardzo ciekawe danie. Aby ugotować kurczaka w miodzie z ryżem, musimy umyć udka z kurczaka i włożyć je do emaliowanego naczynia.
wlej miód gryczany do miski, dodaj ziarna gorczycy, wymieszaj i zanurz udka z kurczaka, dokładnie wcierając mieszankę miodu w kurczaka. Pozostałą mieszaninę wylewa się na kurczaka. Aby miód nie zgęstniał, włóż naczynia z miodem do małego rondla z gorącą wodą.
następnie napełnij udka z kurczaka sosem sojowym około 50-60 ml. i włóż kurczaka do lodówki na godzinę. Następnie marynowane uda ostrożnie włóż do rondla i przykryj pokrywką. Ryż dokładnie spłukujemy i pozostawiamy do wyschnięcia na serwetce. Wlej wodę i sól do rondla, włóż ryż i gotuj, aż będzie w połowie ugotowany. Jeśli woda zostanie lekko posolona, ryż nie będzie się sklejał.
następnie nasmaruj foremkę tłuszczem, rozłóż ryż i połóż uda na ryżu i napełnij wszystko marynatą. Pamiętaj, aby przykryć pokrywką i włożyć do nagrzanego piekarnika na 40-55 minut. Wskazane jest podawanie tego jedzenia na gorąco. Samo przygotowanie tego przepisu kulinarnego zajmuje co najmniej godzinę. Ten przepis jest szeroko stosowany w kuchni arabskiej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryżu błyskawicznego gotowania suchej - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos Sojowy - 51 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Kurze nóżki - 158 kcal/100g