Zając pod sosem czosnkowym

Jedna z ulubionych potraw Francuzów! Musisz spróbować!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 17 g
tłuszcze 44 % 14 g
węglowodany 3 % 1 g
200 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

wiesz, jakie jedzenie najbardziej uwielbiają Francuzi? Ich ulubionym daniem jest quiche-Loren, tak zwane ciasto lotaryńskie. Następnie udka wieprzowe, które są opiekane w grzankach i lekko chrupiące. Następnie-stek z frytkami, gulasz z warzywami o nazwie Pot-o-Fe... Och, lista różnych przepisów kulinarnych uwielbianych przez Francuzów może być wymieniona dalej. I zatrzymamy się na Zającu z sosem czosnkowym. To eleganckie danie nadaje się również na świąteczny stół. Zwłaszcza na Boże Narodzenie lub nowy rok.

czy już przygotowałeś to osobliwe danie? Więc posłuchajcie!

więc drobno posiekaj czosnek, solony boczek i wątrobę zająca (jak już zrozumiałeś, możesz użyć królika w przepisie). Wlej to wszystko do rondla i wyślij do ognia. Pamiętaj, aby pieprz, sól, doprawić masę pokruszoną gałką muszkatołową i wlać do niej pół szklanki wina.

wypatroszony zając należy najpierw (10-15 godzin) przechowywać w roztworze octu (na 3 litry wody - 100 g octu). Następnie połóż tuszę na blasze do pieczenia z gorącym tłuszczem, solą, lekko pieprzem i włóż do nagrzanego piekarnika.

ale zając już się zrumienił. Uzupełnij tłuszcz pozostałym winem. Następnie podczas smażenia 3-4 razy zalej zająca tą mieszanką. Gdy danie będzie gotowe, połóż je na naczyniu z sosem z czosnku, cebuli, boczku i wątroby zająca.

wskazane jest polewanie sosem wszystkich porcji tuż przed podaniem. Nawiasem mówiąc, nasze danie będzie jeszcze smaczniejsze, gdy zając zostanie naszpikowany (przed wysłaniem go do piekarnika) małymi kawałkami solonego smalcu zanurzonego w posiekanym czosnku. Podawaj dobrze z puree!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wątróbka jagnięca - 101   kcal/100g
  • Wołowina - 735   kcal/100g
  • Wątróbka gęsia - 412   kcal/100g
  • Wątróbka Kacza - 405   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Mięso zająca - 183   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy