skład / składniki
metoda gotowania
wiesz, jakie jedzenie najbardziej uwielbiają Francuzi? Ich ulubionym daniem jest quiche-Loren, tak zwane ciasto lotaryńskie. Następnie udka wieprzowe, które są opiekane w grzankach i lekko chrupiące. Następnie-stek z frytkami, gulasz z warzywami o nazwie Pot-o-Fe... Och, lista różnych przepisów kulinarnych uwielbianych przez Francuzów może być wymieniona dalej. I zatrzymamy się na Zającu z sosem czosnkowym. To eleganckie danie nadaje się również na świąteczny stół. Zwłaszcza na Boże Narodzenie lub nowy rok.
czy już przygotowałeś to osobliwe danie? Więc posłuchajcie!
więc drobno posiekaj czosnek, solony boczek i wątrobę zająca (jak już zrozumiałeś, możesz użyć królika w przepisie). Wlej to wszystko do rondla i wyślij do ognia. Pamiętaj, aby pieprz, sól, doprawić masę pokruszoną gałką muszkatołową i wlać do niej pół szklanki wina.
wypatroszony zając należy najpierw (10-15 godzin) przechowywać w roztworze octu (na 3 litry wody - 100 g octu). Następnie połóż tuszę na blasze do pieczenia z gorącym tłuszczem, solą, lekko pieprzem i włóż do nagrzanego piekarnika.
ale zając już się zrumienił. Uzupełnij tłuszcz pozostałym winem. Następnie podczas smażenia 3-4 razy zalej zająca tą mieszanką. Gdy danie będzie gotowe, połóż je na naczyniu z sosem z czosnku, cebuli, boczku i wątroby zająca.
wskazane jest polewanie sosem wszystkich porcji tuż przed podaniem. Nawiasem mówiąc, nasze danie będzie jeszcze smaczniejsze, gdy zając zostanie naszpikowany (przed wysłaniem go do piekarnika) małymi kawałkami solonego smalcu zanurzonego w posiekanym czosnku. Podawaj dobrze z puree!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wątróbka jagnięca - 101 kcal/100g
- Wołowina - 735 kcal/100g
- Wątróbka gęsia - 412 kcal/100g
- Wątróbka Kacza - 405 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Mięso zająca - 183 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g