Pudding Yorkshire

lekki i łatwy do zrobienia budyń-dobry na herbatę! Budyń Yorkshire pieczony jest z ciasta naleśnikowego. Smak i wygląd przypomina eklery. Pusty środek budyniu można wypełnić słodkim lub pikantnym nadzieniem. Dobrze komponują się z kremami o delikatnej konsystencji: kremowym, kremowym, serowym.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 57 % 24 g
223 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj sól i wbij jajka. Jak upiec pyszny i przewiewny budyń Yorkshire? Podzielę się swoim doświadczeniem: do tego ciasta jajka muszą mieć temperaturę pokojową, więc musisz je wcześniej wyjąć z lodówki i pozostawić na chwilę w ciepłym miejscu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugniataj mąkę z jajkami widelcem, aż zgęstnieje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciepłe mleko i zagniataj ciasto trzepaczką, która pod każdym względem wygląda jak zwykły naleśnik. Ta metoda ugniatania ciasta pozwoli nam uniknąć pojawienia się niechcianych grudek. Możesz również uprościć proces przygotowania ciasta: aby to zrobić, po prostu wymieszaj wszystkie produkty w głębokiej misce i zagniataj ciasto mikserem lub blenderem z dyszą "trzepaczka".

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj miskę ciasta folią spożywczą i odstaw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do pieczenia puddingów użyjemy foremek do muffinów, które masz pod ręką: silikonowego, aluminiowego, papierowego, teflonowego. Mam dwa rodzaje silikonu. Wielkość i liczba puddingów będzie zależeć od wielkości komórek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Formy są wstępnie podgrzewane w piekarniku-jest to konieczne, aby dziura nie utworzyła się w dnie. Rozgrzane formy smarujemy olejem roślinnym lub stopionym masłem. Jeśli twój wybór padł na masło, możesz umieścić mały kawałek w każdej komórce przed podgrzaniem formy i sam się rozpadnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wypełnij foremki ciastem, ale nie po brzegi, ale o 1/2, ponieważ podczas pieczenia ciasto będzie dobrze rosło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wypełnij wszystkie komórki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik i ustaw reżim temperaturowy równy 200 stopniom. Piecz budynie przez 20 minut, aż będą całkowicie ugotowane. Podczas pieczenia nie otwieraj drzwi piekarnika, aby ciasto nie spadło. W rezultacie powinniśmy mieć puddingi puste w środku i bardzo miękkie Na Zewnątrz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Można je podawać z pierwszym i drugim daniem, ponieważ są pikantne.

nie musisz mieszkać w Anglii ani tam być, aby skosztować słynnego puddingu Yorkshire-możesz go zrobić w domu. Ten przepis kulinarny jest po pierwsze bardzo prosty w przygotowaniu, a po drugie ekonomiczny. Jednocześnie to danie nie zajmuje dużo czasu - jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 minut. Spróbuj upiec takie budynie - nie pożałujesz!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy