skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj sól i wbij jajka. Jak upiec pyszny i przewiewny budyń Yorkshire? Podzielę się swoim doświadczeniem: do tego ciasta jajka muszą mieć temperaturę pokojową, więc musisz je wcześniej wyjąć z lodówki i pozostawić na chwilę w ciepłym miejscu.
Krok 2:
Ugniataj mąkę z jajkami widelcem, aż zgęstnieje.
Krok 3:
Wlej ciepłe mleko i zagniataj ciasto trzepaczką, która pod każdym względem wygląda jak zwykły naleśnik. Ta metoda ugniatania ciasta pozwoli nam uniknąć pojawienia się niechcianych grudek. Możesz również uprościć proces przygotowania ciasta: aby to zrobić, po prostu wymieszaj wszystkie produkty w głębokiej misce i zagniataj ciasto mikserem lub blenderem z dyszą "trzepaczka".
Krok 4:
Przykryj miskę ciasta folią spożywczą i odstaw.
Krok 5:
Do pieczenia puddingów użyjemy foremek do muffinów, które masz pod ręką: silikonowego, aluminiowego, papierowego, teflonowego. Mam dwa rodzaje silikonu. Wielkość i liczba puddingów będzie zależeć od wielkości komórek.
Krok 6:
Formy są wstępnie podgrzewane w piekarniku-jest to konieczne, aby dziura nie utworzyła się w dnie. Rozgrzane formy smarujemy olejem roślinnym lub stopionym masłem. Jeśli twój wybór padł na masło, możesz umieścić mały kawałek w każdej komórce przed podgrzaniem formy i sam się rozpadnie.
Krok 7:
Wypełnij foremki ciastem, ale nie po brzegi, ale o 1/2, ponieważ podczas pieczenia ciasto będzie dobrze rosło.
Krok 8:
Wypełnij wszystkie komórki.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik i ustaw reżim temperaturowy równy 200 stopniom. Piecz budynie przez 20 minut, aż będą całkowicie ugotowane. Podczas pieczenia nie otwieraj drzwi piekarnika, aby ciasto nie spadło. W rezultacie powinniśmy mieć puddingi puste w środku i bardzo miękkie Na Zewnątrz.
Krok 10:
Można je podawać z pierwszym i drugim daniem, ponieważ są pikantne.
nie musisz mieszkać w Anglii ani tam być, aby skosztować słynnego puddingu Yorkshire-możesz go zrobić w domu. Ten przepis kulinarny jest po pierwsze bardzo prosty w przygotowaniu, a po drugie ekonomiczny. Jednocześnie to danie nie zajmuje dużo czasu - jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 minut. Spróbuj upiec takie budynie - nie pożałujesz!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g