Szarlotka her Dream tarta

delikatny, bardzo smaczny i domowy! Zaskocz gości!
Helenka_mAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 61 % 22 g
197 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

każda gospodyni ma swój ulubiony przepis na szarlotkę. Jabłka = to nie tylko jedzenie, ale także okazja do zaprezentowania swojej sztuki kulinarnej i potraktowania przyjaciół czymś niezwykłym i niezapomnianym. Moja Szarlotka "Dream" jest zaskakująco łatwa w przygotowaniu i mile zaskoczy Cię swoim delikatnym smakiem. Aby przygotować, najpierw weź jajka i oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj do nich zmiękczone masło, sodę mączną, wygaszoną sokiem z cytryny, wanilię i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, okaże się dość miękkie. Oddziel około 1/5 części i włóż do lodówki. Pozostałe ciasto układamy w wysmarowanej tłuszczem formie i spłaszczamy rękami. Pamiętaj, aby uformować bok ciasta o wysokości co najmniej 3-4 cm.

teraz zajmijmy się farszem. Dla niej jabłka obieramy ze skórki i nasion i pocieramy na grubej tarce. Wyciśnij trochę soku i rozłóż je na cieście. Ubij białka cukrem pudrem, aż powstanie mocna Piana i napełnij je jabłkami. Wyjmij ciasto z lodówki i zetrzyj na grubej tarce na białkach, starając się równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni ciasta. Schłodzone ciasto ostrożnie przełożyć na półmisek, wierzch można posypać cukrem pudrem lub pozostawić bez zmian.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy