skład / składniki
gotowanie krok po kroku
mówią, że ten, kto nie próbował Uzbeckiej samsy z mięsem, nie jadł prawdziwego jedzenia. Ale problem polega na tym, że prawie wszystkie przepisy kulinarne samsy są przeznaczone do pieczenia w tandoor. A gdzie mamy Tandoor? Musimy więc szukać w Internecie przepisów na samsę dostępnych do wykonania w naszych warunkach.
zagniatamy proste przaśne ciasto na samsę, najlepiej bardziej skręcone, ale tak, aby można je było rozwałkować cienką warstwą. Jak na pierogi. Rozpuść tłuszcz wołowy w oleju roślinnym i schłodź do temperatury pokojowej. Następnie usuń frytki.
pieczemy w piekarniku, uprzednio smarując arkusze olejem roślinnym.
do mięsa mielonego pokrój mięso w cienkie małe paski - "języki wróbla", posiekaj cebulę w drobną kostkę i wszystko wymieszaj. Sól, pieprz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g