skład / składniki
gotowanie krok po kroku
bezy należy przygotować z wyprzedzeniem. Dzień przed przygotowaniem ciasta.
gotowanie w następujący sposób. Ostrożnie oddziel białko od żółtka. Białko bardzo dobrze ubijamy w pianę. Stopniowo dodajemy cukier puder (oczywiście cukier, ale im mniej ziaren, tym lepiej) i cukier waniliowy. Masa powinna być dość gęsta. Następnie za pomocą strzykawki do ciasta lub zwykłej łyżki rozkładamy przyszłe bezeski na blasze wyłożonej folią lub papierem cukierniczym. Pieczemy (a raczej nawet suszymy) przez około 2 godziny.
przygotuj krem. Wyjmij masło z lodówki, pozwól mu zmięknąć. Ubij go, aż będzie puszysty i wlej skondensowane mleko. Ubij razem ze skondensowanym mlekiem.
następnie smarujemy każdą bezeshkę kremem i układamy ją pięknie w formie zjeżdżalni.
topimy czekoladę, polewamy nią ciasto. Posyp orzechami.
smacznego!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g