skład / składniki
metoda gotowania
proponuję ten przepis kulinarny dla tych, którzy chcą skosztować niezwykłego dania z całkowicie znanych nam składników. To pieczony kurczak z soczystymi i słodkimi brzoskwiniami.
bierzemy cytryny i pomarańcze. Usuwamy z nich skórkę, też jej potrzebujemy. W małej misce wyciśnij sok z tych owoców, dodaj masło, czosnek, skórkę, którą zetrzesz i cebulę, bardzo drobno posiekaną.sól i pieprz. Dobrze wytrzyj, zrób jednorodną masę, a następnie włóż do lodówki na kilka minut, aby ostygła. Więc dotarliśmy do naszych kurczaków. Lekko musisz oddzielić skórę na piersiach i umieścić pod nią dwie łyżki ugotowanego oleju. Tyle samo zostawiamy na brzoskwinie. I pocieramy tusze pozostałą masą. Pieczemy w piekarniku stale podlewając je sokiem, który się wyróżni. Piętnaście minut przed gotowaniem połóż brzoskwinie na blasze do pieczenia, również posmarowane masłem. Cóż, to wszystko, nasze danie jest gotowe. Jeśli nie masz brzoskwiń, możesz je łatwo zastąpić jabłkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal / 100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g