skład / składniki
metoda gotowania
deser "Pavlova" po raz pierwszy spróbowałem w jednej kawiarni, naprawdę podobało mi się to słodkie jedzenie. Po powrocie do domu natychmiast usiadłem przy komputerze i zacząłem szukać kulinarnego przepisu na to ciasto z Internetu. Dobrze, że można tam znaleźć wszystko. Okazało się, że to przepis na kuchnię australijską. Następnego dnia postanowiłem upiec go sam. Bierzemy głębokie naczynia, możesz miskę. Oddziel żółtka od białek. Każda gospodyni robi to na swój sposób. Najpierw musisz ubić białka mikserem, powoli dodając cukier puder przesiany przez sito. Ubijaj przez około 10-12 minut. Następnie dodaj skrobię, również po uprzednim przesianiu octu. Na blasze do pieczenia kładziemy arkusz pergaminu i rysujemy okrąg o średnicy 20 cm. Ubij śmietanę, aż uzyskasz gęstą pianę. Dekorowanie ciasta. Obierz banana i pokrój w plasterki. Myjemy truskawki, usuwamy łodygi i kroimy je na pół, możesz na ćwiartki. Ciasto dekorujemy bitą śmietaną i kawałkami owoców. Ciasto można zrobić w ciągu godziny i nie uważam tego za czasochłonne i drogie. Wszystkie niezbędne produkty można kupić na rynku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g