Deser Pavlova

mówią, że sam Pavlov wymyślił ten przepis! Smak jest hipnotyzujący!
SzczurAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 26 % 8 g
węglowodany 65 % 20 g
199 kcal
IG: 19 / 14 / 67

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

deser "Pavlova" po raz pierwszy spróbowałem w jednej kawiarni, naprawdę podobało mi się to słodkie jedzenie. Po powrocie do domu natychmiast usiadłem przy komputerze i zacząłem szukać kulinarnego przepisu na to ciasto z Internetu. Dobrze, że można tam znaleźć wszystko. Okazało się, że to przepis na kuchnię australijską. Następnego dnia postanowiłem upiec go sam. Bierzemy głębokie naczynia, możesz miskę. Oddziel żółtka od białek. Każda gospodyni robi to na swój sposób. Najpierw musisz ubić białka mikserem, powoli dodając cukier puder przesiany przez sito. Ubijaj przez około 10-12 minut. Następnie dodaj skrobię, również po uprzednim przesianiu octu. Na blasze do pieczenia kładziemy arkusz pergaminu i rysujemy okrąg o średnicy 20 cm. Ubij śmietanę, aż uzyskasz gęstą pianę. Dekorowanie ciasta. Obierz banana i pokrój w plasterki. Myjemy truskawki, usuwamy łodygi i kroimy je na pół, możesz na ćwiartki. Ciasto dekorujemy bitą śmietaną i kawałkami owoców. Ciasto można zrobić w ciągu godziny i nie uważam tego za czasochłonne i drogie. Wszystkie niezbędne produkty można kupić na rynku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy