ciasteczka twarogowe typu Rosa

taki & quot; bukiet & quot; nie będzie miał czasu, aby zwiędnąć na stole! Ten kulinarny przepis na ulubione ciasto twarogowe wszystkich, a oryginalny kształt ciasteczek pozwala ozdobić świąteczny stół.
Helenka_mAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 34 % 22 g
węglowodany 52 % 33 g
363 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

posiekaj mąkę z masłem, dodaj żółtka, twarożek, cukier, zagniataj ciasto i włóż do lodówki na 20-30 minut. W tym czasie mamy czas na przygotowanie nadzienia, ubijając białka w mocną pianę z cukrem pudrem. Dla wygody zwijania radzę podzielić ciasto na 2 części, każdą cienko rozwałkować, posmarować ubitym białkiem i zwinąć w rolkę. Bułkę kroimy na kawałki o szerokości około 2 cm, rozety układamy na blasze do pieczenia w odległości 5 cm od siebie. I piec w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor przez 20-25 minut w temperaturze 150-180 ° C. W razie potrzeby gotowe ciasteczka "Rosochki" można posypać cukrem pudrem. Jeśli lubisz orzechy, możesz dodać drobno posiekane orzechy do białek, z tego ciasteczka tylko skorzystają. Moi mężczyźni nie lubią mdłych słodkich wypieków, więc sprawiam, że te ciasteczka nie są zbyt słodkie. Ale jeśli dla Ciebie słodycz jest ważnym aspektem jedzenia, możesz bezpiecznie włożyć do ciasta 4 łyżki. łyżki cukru i kilka łyżek dodać do białek. Zachwyć swoich bliskich tym przepisem kulinarnym. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal / 100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy