skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby zrobić ciasto, weź masło i posiekaj je mąką. Osobiście najpierw zamrażam masło, a następnie trę na tarce do miski z mąką. Dodaj pół szklanki cukru, soli, sody i szybko zetrzyj rękami do "maleńkiej" konsystencji. Subtelność polega na tym: jeśli wyciśniesz trochę ciasta w bryłę, a następnie naciśniesz na nią, powinno się kruszyć na duże okruchy. Jeśli bryła nie kruszy się, oznacza to, że nie ma wystarczającej ilości mąki, dodaj kolejną łyżkę stołową. Jeśli wręcz przeciwnie, bryła kruszy się w piasek, dodamy olej, dosłownie pół łyżeczki.
nadzienie jest proste: zmiel twarożek z jajkami i pozostałym cukrem.
nasmaruj formę olejem i wlej tam połowę ciasta, aby uzyskać małe boki. Wlej nadzienie i przykryj pozostałym ciastem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, piecz na średnim ogniu przez 20-30 minut. Kiedy pachnie, musisz spojrzeć, wkrótce się zarumieni.
do ciasta można dodać orzechy, a do nadzienia wanilię lub rodzynki. I ugotuj 2 ciasta na raz-jedno na pewno nie wystarczy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g