ciasto twarogowe babci

niezwykle smaczne, szybkie w przygotowaniu ciasto. Absolutnie niesamowity przepis kulinarny. Nie spotkałem ani jednej osoby, która nie lubiłaby ciasta babci. Nawet moje dzieci, które w zasadzie nie jedzą twarogu, jedzą to ciasto za oba policzki. Przepis moja babcia przywiozła z Odessy, więc założymy, że kuchnia jest ukraińska. Najciekawszą rzeczą w przepisie jest to, że wylamy ciasto i wylamy nadzienie.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 11 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 56 % 32 g
292 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

aby zrobić ciasto, weź masło i posiekaj je mąką. Osobiście najpierw zamrażam masło, a następnie trę na tarce do miski z mąką. Dodaj pół szklanki cukru, soli, sody i szybko zetrzyj rękami do "maleńkiej" konsystencji. Subtelność polega na tym: jeśli wyciśniesz trochę ciasta w bryłę, a następnie naciśniesz na nią, powinno się kruszyć na duże okruchy. Jeśli bryła nie kruszy się, oznacza to, że nie ma wystarczającej ilości mąki, dodaj kolejną łyżkę stołową. Jeśli wręcz przeciwnie, bryła kruszy się w piasek, dodamy olej, dosłownie pół łyżeczki.
nadzienie jest proste: zmiel twarożek z jajkami i pozostałym cukrem.
nasmaruj formę olejem i wlej tam połowę ciasta, aby uzyskać małe boki. Wlej nadzienie i przykryj pozostałym ciastem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, piecz na średnim ogniu przez 20-30 minut. Kiedy pachnie, musisz spojrzeć, wkrótce się zarumieni.
do ciasta można dodać orzechy, a do nadzienia wanilię lub rodzynki. I ugotuj 2 ciasta na raz-jedno na pewno nie wystarczy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy