Fińskie ciasto czekoladowo-twarogowe
skład / składniki
14
porcje:
gotowanie krok po kroku
prawie zawsze wybieram najprostsze przepisy kulinarne (wyjątki to święta). Szczerze mówiąc, przepis zaczynający się od "pokrój sześć cytryn w cienkie plasterki" jest już akceptowany przeze mnie w dni powszednie bez większego zachwytu.
ale są kombinacje żywności, którym nie mogę się oprzeć. W tym przypadku jest to pieczony twaróg i czekolada. Istnieje wiele przepisów, które łączą oba, ale wybrałem ten Fiński przepis, w którym najtrudniejszą rzeczą, jaką będziemy musieli zrobić, jest toczenie czekolady. Właściwie zabawa znana od dzieciństwa. Poradzić sobie. Jedzenie, jak mówią, wymaga poświęcenia.
ciasto czekoladowo-twarogowe, w rzeczywistości biszkopt twarogowy, z wyglądu przypominający zwykłą zebrę. Ale to twarożek sprawia, że jest bardziej miękki i nadaje smak, któremu po prostu nie można się oprzeć.
najpierw musisz rozpuścić czekoladę wraz z masłem w łaźni wodnej.
ubij 4 jajka i 300 g cukru mikserem, dodaj sól, mąkę i proszek do pieczenia. Wskazane jest, aby najpierw wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wprowadzić do masy.
wszystko to miesza się ze schłodzoną masą czekoladowo-maślaną.
pozostaw ciasto czekoladowe i weź nadzienie (lub lekkie ciasto).
ubij razem twaróg, 100 g cukru, 2 jajka i wanilinę.
również gotowe.
teraz mamy masy dwóch kolorów.
istnieje zalecenie, aby wyłożyć formę papierem do pieczenia. Zostawię to, na wszelki wypadek, ale zamiast tego wezmę nieprzywierającą formę.
teraz wlej masę czekoladową do formy, ale nie całą. Wyrównać.
możesz pokazać swoją wyobraźnię. Jeśli kształt jest głęboki, wlej jasną masę na środek, a na nim kilka ciemnych Wysp. Lub w szerokiej formie ostrożnie wlej Wyspy o jasnej masie, a na nich są jeszcze Wyspy o ciemnej masie. Za pomocą drewnianego patyczka (wykałaczki, szaszłyki) rysujemy po powierzchni, imitując marmurowy wzór lub nadajemy ciemnym Wyspom kształt rozgwiazdy na jasnym tle.
wysyłamy całe to piękno do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aż będzie całkowicie ugotowane.
ale są kombinacje żywności, którym nie mogę się oprzeć. W tym przypadku jest to pieczony twaróg i czekolada. Istnieje wiele przepisów, które łączą oba, ale wybrałem ten Fiński przepis, w którym najtrudniejszą rzeczą, jaką będziemy musieli zrobić, jest toczenie czekolady. Właściwie zabawa znana od dzieciństwa. Poradzić sobie. Jedzenie, jak mówią, wymaga poświęcenia.
ciasto czekoladowo-twarogowe, w rzeczywistości biszkopt twarogowy, z wyglądu przypominający zwykłą zebrę. Ale to twarożek sprawia, że jest bardziej miękki i nadaje smak, któremu po prostu nie można się oprzeć.
najpierw musisz rozpuścić czekoladę wraz z masłem w łaźni wodnej.
ubij 4 jajka i 300 g cukru mikserem, dodaj sól, mąkę i proszek do pieczenia. Wskazane jest, aby najpierw wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wprowadzić do masy.
wszystko to miesza się ze schłodzoną masą czekoladowo-maślaną.
pozostaw ciasto czekoladowe i weź nadzienie (lub lekkie ciasto).
ubij razem twaróg, 100 g cukru, 2 jajka i wanilinę.
również gotowe.
teraz mamy masy dwóch kolorów.
istnieje zalecenie, aby wyłożyć formę papierem do pieczenia. Zostawię to, na wszelki wypadek, ale zamiast tego wezmę nieprzywierającą formę.
teraz wlej masę czekoladową do formy, ale nie całą. Wyrównać.
możesz pokazać swoją wyobraźnię. Jeśli kształt jest głęboki, wlej jasną masę na środek, a na nim kilka ciemnych Wysp. Lub w szerokiej formie ostrożnie wlej Wyspy o jasnej masie, a na nich są jeszcze Wyspy o ciemnej masie. Za pomocą drewnianego patyczka (wykałaczki, szaszłyki) rysujemy po powierzchni, imitując marmurowy wzór lub nadajemy ciemnym Wyspom kształt rozgwiazdy na jasnym tle.
wysyłamy całe to piękno do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aż będzie całkowicie ugotowane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g