Fińskie ciasto czekoladowo-twarogowe

niezwykle pyszne ciasto o najdelikatniejszej konsystencji!
GeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 26 % 17 g
węglowodany 62 % 40 g
343 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
prawie zawsze wybieram najprostsze przepisy kulinarne (wyjątki to święta). Szczerze mówiąc, przepis zaczynający się od "pokrój sześć cytryn w cienkie plasterki" jest już akceptowany przeze mnie w dni powszednie bez większego zachwytu.
ale są kombinacje żywności, którym nie mogę się oprzeć. W tym przypadku jest to pieczony twaróg i czekolada. Istnieje wiele przepisów, które łączą oba, ale wybrałem ten Fiński przepis, w którym najtrudniejszą rzeczą, jaką będziemy musieli zrobić, jest toczenie czekolady. Właściwie zabawa znana od dzieciństwa. Poradzić sobie. Jedzenie, jak mówią, wymaga poświęcenia.
ciasto czekoladowo-twarogowe, w rzeczywistości biszkopt twarogowy, z wyglądu przypominający zwykłą zebrę. Ale to twarożek sprawia, że jest bardziej miękki i nadaje smak, któremu po prostu nie można się oprzeć.
najpierw musisz rozpuścić czekoladę wraz z masłem w łaźni wodnej.

ubij 4 jajka i 300 g cukru mikserem, dodaj sól, mąkę i proszek do pieczenia. Wskazane jest, aby najpierw wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wprowadzić do masy.
wszystko to miesza się ze schłodzoną masą czekoladowo-maślaną.
pozostaw ciasto czekoladowe i weź nadzienie (lub lekkie ciasto).
ubij razem twaróg, 100 g cukru, 2 jajka i wanilinę.
również gotowe.

teraz mamy masy dwóch kolorów.
istnieje zalecenie, aby wyłożyć formę papierem do pieczenia. Zostawię to, na wszelki wypadek, ale zamiast tego wezmę nieprzywierającą formę.
teraz wlej masę czekoladową do formy, ale nie całą. Wyrównać.
możesz pokazać swoją wyobraźnię. Jeśli kształt jest głęboki, wlej jasną masę na środek, a na nim kilka ciemnych Wysp. Lub w szerokiej formie ostrożnie wlej Wyspy o jasnej masie, a na nich są jeszcze Wyspy o ciemnej masie. Za pomocą drewnianego patyczka (wykałaczki, szaszłyki) rysujemy po powierzchni, imitując marmurowy wzór lub nadajemy ciemnym Wyspom kształt rozgwiazdy na jasnym tle.
wysyłamy całe to piękno do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aż będzie całkowicie ugotowane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy