ciasto z borówkami i sosem śmietanowym otwarte

z przyjemną kwaskowatością, takie ciasto jest idealne na rodzinne przyjęcie herbaciane! Wspaniały przepis kulinarny. Piszę przepis, ale chcę iść do sklepu, kupić wszystkie brakujące produkty i ugotować to ciasto. Borówki prawie zawsze mam w zamrażarce. Nawiasem mówiąc, borówki brusznicy można zastąpić porzeczkami lub żurawiną. Świetnym sposobem na miłą niespodziankę w weekend, na przykład dla przyjaciół lub bliskich, jest zrobienie ciasta z borówkami. To prawda - bardzo dobre ciasto, raz ugotowane, a potem zrobisz to jeszcze raz. Oczywiście dzieci lubią takie jedzenie.
Arina KotenAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 21 % 11 g
węglowodany 72 % 38 g
270 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki: Borówki brusznice umyć i osuszyć, jeśli borówki są zamrożone-rozmrozić wcześniej w temperaturze pokojowej, masło również powinno mieć temperaturę pokojową, przesiej mąkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel masło cukrem. Zrobiłem to zwykłym widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajka

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Lekko ubij widelcem

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniataj twarde ciasto

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W naczyniu do pieczenia wyłożyć ciasto i delikatnie rozprowadzić rękami, tworząc boki

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż borówki i piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni (wcześniej Rozgrzej piekarnik)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Śmietana i cukier do polewania ubij trzepaczką, aż będzie puszysta

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gorące ciasto zalać śmietaną i odstawić na 3-4 godziny

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostrożnie wyjmij ciasto z formy i podawaj z herbatą

pyszne domowe," przytulne " ciasto! Mój mąż, kiedy piekłem, przewidywał - "zbyt kwaśne", "borówki brusznicy będą gorzkie"... Ale żaden z nich się nie sprawdził - ciasto z chrupiącą skórką, mokrego ciasta nawet nie obserwuje. Dobry przepis! Po upieczeniu ciasta wyciągamy je i napełniamy kremem. Jeśli nikt nie idzie w pobliżu i nie czeka, szybko go zjeść, ciasto należy przechowywać w lodówce przez 3-4 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy