Sałatka z ciecierzycy, buraków i granatu

ta bogata w białko sałatka witaminowa z pewnością ci się spodoba!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 10 % 4 g
węglowodany 68 % 27 g
176 kcal
IG: 89 / 0 / 11

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
to kulinarny przepis na bardzo smaczną, obfitą sałatkę! Alternatywnie, Jedzenie wegetariańskie. Jeśli weźmiesz ciecierzycę, która nie jest w puszkach, należy ją najpierw namoczyć w chłodnej wodzie przez 10 (a najlepiej 14) godzin. Jeśli to możliwe, kilkakrotnie zmień wodę. Następnie spłucz, wlej ciecierzycę do rondla, zalej przefiltrowaną wodą i zagotuj. Gotuję w ten sposób-najpierw 10 minut na bardzo dużym ogniu, a następnie 1,5 godziny na średnim ogniu. Pod koniec gotowania okresowo sprawdzam gotowość ciecierzycy (miażdżę groszek palcami). Groszek powinien być bardzo miękki!
radzę piec buraki w folii w piekarniku w temperaturze 150°C przez około 1,5 godziny lub trochę. Przy takiej obróbce cieplnej zachowuje się najwięcej witamin. Gotowość do sprawdzenia nożem.
więc wymieszaj wszystkie składniki w salaterce. Zmieszałem buraki ze wszystkim, ale można było pokroić w plasterki i położyć je na dnie naczynia. To kto chce. Do smaku dodaj świeżo zmielony pieprz, sól. Smakosze mogą spróbować posypać tę sałatkę ciecierzycą, burakami i granatem kolendrą i zirą. Ale moim zdaniem proponowane składniki idealnie do siebie pasują i nie dodałabym nic do tej listy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Granat - 52   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy