Sałatka z ciecierzycy, buraków i granatu
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
to kulinarny przepis na bardzo smaczną, obfitą sałatkę! Alternatywnie, Jedzenie wegetariańskie. Jeśli weźmiesz ciecierzycę, która nie jest w puszkach, należy ją najpierw namoczyć w chłodnej wodzie przez 10 (a najlepiej 14) godzin. Jeśli to możliwe, kilkakrotnie zmień wodę. Następnie spłucz, wlej ciecierzycę do rondla, zalej przefiltrowaną wodą i zagotuj. Gotuję w ten sposób-najpierw 10 minut na bardzo dużym ogniu, a następnie 1,5 godziny na średnim ogniu. Pod koniec gotowania okresowo sprawdzam gotowość ciecierzycy (miażdżę groszek palcami). Groszek powinien być bardzo miękki!
radzę piec buraki w folii w piekarniku w temperaturze 150°C przez około 1,5 godziny lub trochę. Przy takiej obróbce cieplnej zachowuje się najwięcej witamin. Gotowość do sprawdzenia nożem.
więc wymieszaj wszystkie składniki w salaterce. Zmieszałem buraki ze wszystkim, ale można było pokroić w plasterki i położyć je na dnie naczynia. To kto chce. Do smaku dodaj świeżo zmielony pieprz, sól. Smakosze mogą spróbować posypać tę sałatkę ciecierzycą, burakami i granatem kolendrą i zirą. Ale moim zdaniem proponowane składniki idealnie do siebie pasują i nie dodałabym nic do tej listy.
radzę piec buraki w folii w piekarniku w temperaturze 150°C przez około 1,5 godziny lub trochę. Przy takiej obróbce cieplnej zachowuje się najwięcej witamin. Gotowość do sprawdzenia nożem.
więc wymieszaj wszystkie składniki w salaterce. Zmieszałem buraki ze wszystkim, ale można było pokroić w plasterki i położyć je na dnie naczynia. To kto chce. Do smaku dodaj świeżo zmielony pieprz, sól. Smakosze mogą spróbować posypać tę sałatkę ciecierzycą, burakami i granatem kolendrą i zirą. Ale moim zdaniem proponowane składniki idealnie do siebie pasują i nie dodałabym nic do tej listy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Granat - 52 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowi suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g