białoruskie przepiórki zamiast chleba

bardzo smaczne i zdrowe danie nie pozostawi cię obojętnym!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 19 % 11 g
węglowodany 64 % 38 g
292 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

Perepecha jest częścią przepisów kulinarnych białoruskich gospodyń domowych. Gotują Perepeche na swój sposób. Jest to zgodnie z prawem narodowe danie białoruskie, smaczne i zdrowe jedzenie. Perepecha jest podawana zarówno do pierwszego dania, jak i do drugiego. Oto jak moja babcia nauczyła mnie gotować Perepeche.
na początek robię ciasto z drożdżami, podgrzanym mlekiem, szczyptą soli i cukru. Zajmie to trochę czasu, zanim ciasto się pojawi. W tym czasie oddziel żółtka od białek w jajach. Ubij białka i zetrzyj żółtka. Po dopasowaniu ciasta wlej do niego tłuczone żółtka i ubite białka. Następnie w małych porcjach dodaj mąkę i stopione masło. Zagnieść ciasto. Powinien wyjść z bąbelkami. Podziel go na 4 części i zrób z nich tortille. Połóż je na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem roślinnym i posypanej bułką tartą. Piec do złotego koloru. Możesz upiec przepiórkę z nadzieniem w postaci twarogów lub serników. dla urody możesz wyrzeźbić nie proste okrągłe ciasta, ale coś w rodzaju tego, co mi się udało. Próbka na zdjęciu.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy