Charlotte Apple

wygrana-wygrana pysznego ciasta na herbatę, a nawet na wakacje! Ogólnie rzecz biorąc, bardzo lubię gotować wypieki. Istnieje wiele rodzajów ciasta, ale moim ulubionym jest biszkopt. Przepis kulinarny jest dość prosty, więc każda gospodyni domowa może go ugotować. Jedzenie jest szybkie i smaczne.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 85 % 35 g
183 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

więc najpierw musisz włączyć piekarnik o 180 stopni. Teraz przystępujemy do przygotowania ciasta. Ubij jajka trzepaczką. Ciągle mieszając, dodaj trochę cukru. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, wanilinę i proszek do pieczenia, ponownie mieszając. Masa stała się jednorodna i w rzeczywistości ciasto jest już gotowe. Na razie go zostawiamy. Bierzemy małą średnicę, ale głęboką patelnię bez uchwytu. Wytnij okrąg z papieru do pieczenia, równy średnicy naszej patelni, połóż go na dnie. Następnie posmaruj dno i krawędzie patelni masłem. Jest to konieczne, aby nasze wypieki się nie przypaliły,a po ugotowaniu łatwo było je wyjąć z naczyń. Teraz przychodzi kolej na jabłka. Wstępnie umyte owoce kroimy w średniej wielkości kostkę i układamy je równą warstwą na patelni. Bierzemy ciasto biszkoptowe i wypełniamy całą powierzchnię jabłek również równą warstwą. Wkładamy patelnię do wystarczająco nagrzanego piekarnika i czekamy 30-40 minut. Podczas gotowania stanie się bardziej przewiewny i miękki. Po upływie określonego czasu wyjmij Charlotte z piekarnika i pozwól jej ostygnąć. Teraz możesz położyć naszą Charlotte na talerzu i posypać cukrem pudrem do dekoracji.
nasza Charlotte jest gotowa, możesz wlać herbatę i rozpocząć posiłek!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy