zapiekanka z bakłażanem i wątróbką
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
kawałek wątroby należy umyć, obrać z folii i pokroić na małe kawałki (oczywiście nie trzeba kroić kurczaka), posolić i pieprzyć do smaku, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju roślinnym. Najważniejsze jest, aby nie przesadzić i smażyć wątrobę nie dłużej niż 30 sekund z każdej strony.
po odłożeniu wątroby pokrój bakłażana w plasterki. Posolić je trochę i odstawić na kilka minut, po czym wystającą wilgoć należy zmyć, a bakłażany wysuszyć.
smażyć bakłażany na jasnozłoty kolor. Następnie układamy je na talerzu, pieprzymy i posypujemy sokiem z cytryny. Na dnie naczynia do pieczenia kładziemy cebulę pokrojoną w pierścienie – na wierzchu-wątrobę, a na końcu – bakłażany.
ostatnia warstwa to czosnek pokrojony w cienkie plasterki. W blenderze wymieszaj majonez i ser i napełnij wszystko w formie tą masą. Przykryj naczynia pokrywką i piecz przez około godzinę w 180-200 stopniach.
po odłożeniu wątroby pokrój bakłażana w plasterki. Posolić je trochę i odstawić na kilka minut, po czym wystającą wilgoć należy zmyć, a bakłażany wysuszyć.
smażyć bakłażany na jasnozłoty kolor. Następnie układamy je na talerzu, pieprzymy i posypujemy sokiem z cytryny. Na dnie naczynia do pieczenia kładziemy cebulę pokrojoną w pierścienie – na wierzchu-wątrobę, a na końcu – bakłażany.
ostatnia warstwa to czosnek pokrojony w cienkie plasterki. W blenderze wymieszaj majonez i ser i napełnij wszystko w formie tą masą. Przykryj naczynia pokrywką i piecz przez około godzinę w 180-200 stopniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g