zapiekanka z bakłażanem i wątróbką

Oryginalna zapiekanka z delikatnej wątroby i bakłażana pod czapką serową. Zapiekanka z bakłażanem i wątrobą to równie dobre jedzenie na rodzinny obiad, nawet na świąteczny stół. Ten przepis kulinarny można przygotować łatwo i szybko, a wynik przekroczy wszelkie oczekiwania! Smaczne i satysfakcjonujące, jednym słowem.
AlisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 8 g
tłuszcze 52 % 16 g
węglowodany 23 % 7 g
200 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
kawałek wątroby należy umyć, obrać z folii i pokroić na małe kawałki (oczywiście nie trzeba kroić kurczaka), posolić i pieprzyć do smaku, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju roślinnym. Najważniejsze jest, aby nie przesadzić i smażyć wątrobę nie dłużej niż 30 sekund z każdej strony.

po odłożeniu wątroby pokrój bakłażana w plasterki. Posolić je trochę i odstawić na kilka minut, po czym wystającą wilgoć należy zmyć, a bakłażany wysuszyć.

smażyć bakłażany na jasnozłoty kolor. Następnie układamy je na talerzu, pieprzymy i posypujemy sokiem z cytryny. Na dnie naczynia do pieczenia kładziemy cebulę pokrojoną w pierścienie – na wierzchu-wątrobę, a na końcu – bakłażany.

ostatnia warstwa to czosnek pokrojony w cienkie plasterki. W blenderze wymieszaj majonez i ser i napełnij wszystko w formie tą masą. Przykryj naczynia pokrywką i piecz przez około godzinę w 180-200 stopniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy