skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do ciasta serowego Kish Lauren.
Krok 2:
Zawsze zaczynam od testu, ponieważ będzie musiał się osiedlić.
Krok 3:
Z przesianej mąki, margaryny schłodzonej i pokrojonej na kawałki, wyrabiam ciasto.
Krok 4:
Trochę soli i zagniatam ciasto. Robię to, pocierając go rękami w okruchy.
Krok 5:
Dodaj śmietanę. Ciasto będzie elastyczne i miękkie. Jeśli nagle tak nie jest, dodaj więcej kwaśnej śmietany(potrzebujesz 3 lub 4 łyżek).
Krok 6:
Teraz zwijam ciasto w kulkę.
Krok 7:
Zawijam go w folię i wkładam do lodówki na godzinę.
Krok 8:
Pokrój pieczarki na talerze, odstawiając 3 piękne pieczarki.
Krok 9:
Odstawione pieczarki pokroić w piękne podłużne plastry (Czapka+noga).
Krok 10:
Umyte pory obrać, białą część pokroić w kółka, a następnie każdą na pół lub na 4 części (w zależności od grubości porów).
Krok 11:
Smaż grzyby w oleju roślinnym, aż ciecz wyparuje.
Krok 12:
Włóż pory, gotuj na wolnym ogniu przez trzy minuty.
Krok 13:
Włóż ciasto do formy w kształcie kosza z bokami (posmaruj formę masłem!). Zrób wysoki bok.
Krok 14:
Połóż pergamin na cieście, a na nim suchy groszek lub fasola. Piec w rozgrzanym do 180 gr. piekarnik 15 minut.
Krok 15:
Farsz: Ubij jajka trzepaczką solą, gałką muszkatołową, pieprzem.
Krok 16:
Dodaj śmietanę i wymieszaj.
Krok 17:
Dodaj drobno startego sera (odłóż łyżeczkę sera na bok), wymieszaj.
Krok 18:
Włóż smażone grzyby z cebulą do upieczonego kosza z ciasta (usuń papier i groszek), wygładź powierzchnię.
Krok 19:
Posiekaj warzywa.
Krok 20:
Posyp ziołami przyszłe ciasto.
Krok 21:
Wlać masę serową na wierzch i również spłaszczyć. Quiche Lauren włóż do piekarnika.
Krok 22:
W międzyczasie usmaż bardzo delikatnie piękne kawałki pieczarek, aż lekko się zrumienią.
Krok 23:
Jak tylko quiche się zrumieni, wyjmij go, połóż na pięknych talerzach pieczarek, posyp tartym serem na wierzchu i piecz do całkowitego ugotowania.
Krok 24:
Wyjmij gotowy quiche Lauren z piekarnika, przykryj serwetką i pozostaw na 10 minut w formie. Przenieś schłodzone jelito na ruszt, pozostaw do ostygnięcia pod serwetką. Możesz podawać quiche Lauren zarówno na zimno, jak i na ciepło (przechowywać w lodówce lub w pokoju.temp.).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Por - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g