ciasto serowe Quiche Lauren z grzybami

wykwintne ciasto serowe od mistrzów kuchni francuskiej! Ten stary przepis kulinarny znalazłem w książce, którą dała mi moja babcia. Takie jedzenie nadaje się na lunch w sezonie jesiennym i zimowym. Ten quiche Lauren można przygotować dla gości i dobrze komponuje się z ciepłym białym wytrawnym winem.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 45 % 14 g
węglowodany 32 % 10 g
194 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do ciasta serowego Kish Lauren.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zawsze zaczynam od testu, ponieważ będzie musiał się osiedlić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z przesianej mąki, margaryny schłodzonej i pokrojonej na kawałki, wyrabiam ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Trochę soli i zagniatam ciasto. Robię to, pocierając go rękami w okruchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj śmietanę. Ciasto będzie elastyczne i miękkie. Jeśli nagle tak nie jest, dodaj więcej kwaśnej śmietany(potrzebujesz 3 lub 4 łyżek).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz zwijam ciasto w kulkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawijam go w folię i wkładam do lodówki na godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój pieczarki na talerze, odstawiając 3 piękne pieczarki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odstawione pieczarki pokroić w piękne podłużne plastry (Czapka+noga).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyte pory obrać, białą część pokroić w kółka, a następnie każdą na pół lub na 4 części (w zależności od grubości porów).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smaż grzyby w oleju roślinnym, aż ciecz wyparuje.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż pory, gotuj na wolnym ogniu przez trzy minuty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż ciasto do formy w kształcie kosza z bokami (posmaruj formę masłem!). Zrób wysoki bok.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż pergamin na cieście, a na nim suchy groszek lub fasola. Piec w rozgrzanym do 180 gr. piekarnik 15 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Farsz: Ubij jajka trzepaczką solą, gałką muszkatołową, pieprzem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj śmietanę i wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj drobno startego sera (odłóż łyżeczkę sera na bok), wymieszaj.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Włóż smażone grzyby z cebulą do upieczonego kosza z ciasta (usuń papier i groszek), wygładź powierzchnię.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posiekaj warzywa.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posyp ziołami przyszłe ciasto.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wlać masę serową na wierzch i również spłaszczyć. Quiche Lauren włóż do piekarnika.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    W międzyczasie usmaż bardzo delikatnie piękne kawałki pieczarek, aż lekko się zrumienią.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Jak tylko quiche się zrumieni, wyjmij go, połóż na pięknych talerzach pieczarek, posyp tartym serem na wierzchu i piecz do całkowitego ugotowania.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wyjmij gotowy quiche Lauren z piekarnika, przykryj serwetką i pozostaw na 10 minut w formie. Przenieś schłodzone jelito na ruszt, pozostaw do ostygnięcia pod serwetką. Możesz podawać quiche Lauren zarówno na zimno, jak i na ciepło (przechowywać w lodówce lub w pokoju.temp.).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Por - 33   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy