Sernik z kremem z twarogu i śmietany

przepis na pyszny, kremowy sernik twarogowy dla smakoszy!
AlisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 11 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 49 % 23 g
253 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

pieczenie-jedzenie jest wyjątkowe i naturalne jest, że każda gospodyni chce ugotować coś nowego i niezwykłego, ale prostego i bardzo smacznego. Sernik twarogowy to klasyczna, amerykańska wersja sernika, popularna na całym świecie. Najpierw musisz zmielić bułkę tartą w robocie kuchennym i połączyć je z masłem, wcześniej stopionym w łaźni wodnej i cukrem (150 g). Następnie rozłóż powstałą masę na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia i ostrożnie wyrównaj. Teraz zajmijmy się nadzieniem. Połącz twaróg ze skrobią. Jajka z pozostałym cukrem, skórką z cytryny i solą ubijamy mikserem, również ubijamy śmietanę i na koniec łączymy wszystko z masą twarogową. Po dokładnym wymieszaniu nadzienia rozłóż je na cieście z bułki tartej i upiecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Sernik piecze się przez około godzinę. Bardzo ważne jest, aby pozostawić go do ostygnięcia w piekarniku i należy go wyłączyć, gdy brzegi sernika są już "złapane", a środek nadal "drży". Sernik to kapryśny przepis kulinarny. Ciasto powinno dotrzeć do piekarnika, ale jeśli zostanie upieczone, stanie się kruche i brzydko popękane. Przed podaniem sernik jest ozdobiony jagodami,a jeśli chcesz jeszcze podkreślić jego smak, możesz lekko posmarować go miodem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy