ciasto marchewkowe z migdałami

Cud marchewki dla dzieci! Zjedzą i nie powiedzą, że marchewka była bez smaku! Ciasto marchewkowe z migdałami to przepis, który nie pozostawi obojętnym. Można go szczerze nie lubić lub uwielbiać. Wygląda świetnie z herbatą i nigdy nie jest za dużo, jeśli przestrzegasz proporcji wskazanych w przepisie.
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 70 % 42 g
294 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
bardzo smaczne i niezaprzeczalnie zdrowe ciasto. Spróbuj, a gwarantuję, że ten przepis kulinarny stanie się jednym z ulubionych w Twojej książce kucharskiej.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp mąką.
rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Mikserem dobrze ubij żółtka z cukrem. Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj z żółtkami. Delikatnie dodaj mąkę, startą skórkę, posiekane migdały i proszek do pieczenia ciasta. Wlać 2 łyżki soku z cytryny, posolić oko i dokładnie wymieszać.
ubij białka jajek osobno na gęstą pianę. Stopniowo, po jednej łyżce, włóż białka do ciasta, dokładnie zagniataj ciasto i włóż do naczynia do pieczenia.
piec ciasto na średnim poziomie w piekarniku przez około 45 minut.
gotowe ciasto można pokryć lukrem. Aby to zrobić, cukier puder należy dobrze wymieszać z pozostałym sokiem z cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy