ciasto marchewkowe z migdałami
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
bardzo smaczne i niezaprzeczalnie zdrowe ciasto. Spróbuj, a gwarantuję, że ten przepis kulinarny stanie się jednym z ulubionych w Twojej książce kucharskiej.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp mąką.
rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Mikserem dobrze ubij żółtka z cukrem. Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj z żółtkami. Delikatnie dodaj mąkę, startą skórkę, posiekane migdały i proszek do pieczenia ciasta. Wlać 2 łyżki soku z cytryny, posolić oko i dokładnie wymieszać.
ubij białka jajek osobno na gęstą pianę. Stopniowo, po jednej łyżce, włóż białka do ciasta, dokładnie zagniataj ciasto i włóż do naczynia do pieczenia.
piec ciasto na średnim poziomie w piekarniku przez około 45 minut.
gotowe ciasto można pokryć lukrem. Aby to zrobić, cukier puder należy dobrze wymieszać z pozostałym sokiem z cytryny.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp mąką.
rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Mikserem dobrze ubij żółtka z cukrem. Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj z żółtkami. Delikatnie dodaj mąkę, startą skórkę, posiekane migdały i proszek do pieczenia ciasta. Wlać 2 łyżki soku z cytryny, posolić oko i dokładnie wymieszać.
ubij białka jajek osobno na gęstą pianę. Stopniowo, po jednej łyżce, włóż białka do ciasta, dokładnie zagniataj ciasto i włóż do naczynia do pieczenia.
piec ciasto na średnim poziomie w piekarniku przez około 45 minut.
gotowe ciasto można pokryć lukrem. Aby to zrobić, cukier puder należy dobrze wymieszać z pozostałym sokiem z cytryny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g