skład / składniki
metoda gotowania
wszystkim miłośnikom słodko-kwaśnych domowych potraw proponuję zrobić ciasto śliwkowe. Wspaniały smak, prosty przepis kulinarny-nie pożałujesz!
więc przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj jajko, cukier, 1 saszetkę waniliny, 125 gramów drobno posiekanego masła (lub stopionego na małym ogniu) i zagniataj ciasto. Wysyłamy go do lodówki na pół godziny.
pozostałe masło ubij z cukrem, jajkami, dodaj mąkę i drugą torebkę waniliny. Dobrze ugniatamy. Śliwki przecinamy na pół, usuwając nasiona. Przecinamy każdą połowę wzdłuż do środka. Bierzemy formę, smarujemy olejem. Za pomocą ciasta układamy spód formy i wykonujemy bok o wysokości około 3 centymetrów. Rozłóż nadzienie na wierzchu i wyrównaj. Śliwki przyklejamy do nadzienia tak, aby nacięta część znajdowała się na górze. Wkładamy formę do piekarnika na 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
gotowe ciasto należy schłodzić w formie, ponieważ z powodu śliwek będzie bardzo soczyste i może się rozpaść (trzymałem w formie przez 2 godziny, to wystarczyło). Posyp ciasto kruszonką migdałową.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g