ciasto śliwkowe ze śliwkami z kruchego ciasta autorstwa Julii Wysockiej

dzieci będą prosić o to na każde święto!
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 32 % 23 g
węglowodany 58 % 41 g
399 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

wszystkim miłośnikom słodko-kwaśnych domowych potraw proponuję zrobić ciasto śliwkowe. Wspaniały smak, prosty przepis kulinarny-nie pożałujesz!
więc przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj jajko, cukier, 1 saszetkę waniliny, 125 gramów drobno posiekanego masła (lub stopionego na małym ogniu) i zagniataj ciasto. Wysyłamy go do lodówki na pół godziny.
pozostałe masło ubij z cukrem, jajkami, dodaj mąkę i drugą torebkę waniliny. Dobrze ugniatamy. Śliwki przecinamy na pół, usuwając nasiona. Przecinamy każdą połowę wzdłuż do środka. Bierzemy formę, smarujemy olejem. Za pomocą ciasta układamy spód formy i wykonujemy bok o wysokości około 3 centymetrów. Rozłóż nadzienie na wierzchu i wyrównaj. Śliwki przyklejamy do nadzienia tak, aby nacięta część znajdowała się na górze. Wkładamy formę do piekarnika na 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
gotowe ciasto należy schłodzić w formie, ponieważ z powodu śliwek będzie bardzo soczyste i może się rozpaść (trzymałem w formie przez 2 godziny, to wystarczyło). Posyp ciasto kruszonką migdałową.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy