eklery z kremem
skład / składniki
16
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc najpierw musimy zrobić ciasto. Aby to zrobić, połącz sól, cukier, wodę i olej w rondlu. Doprowadzić płyn do wrzenia, ciągle mieszając. Po zagotowaniu masy-zdejmij ją z ognia i ostudź (około 2 min). Następnie ubij masę mikserem i stopniowo wprowadzaj mąkę, ciągle mieszając. Wbij jajka w powstałą masę i ubij wszystko. Mieszanka powinna mieć konsystencję śmietany, jeśli jest grubsza-dodaj kolejne jajko. Następnie rozłóż mieszaninę na blasze do pieczenia w kształcie kulek i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika ani nie dotykaj eklerów.
po ugotowaniu ciasto powinno wyrosnąć i stać się przewiewne, ostudzić je i napełnić kremem strzykawką do ciasta.
do kremu można użyć śmietany ubitej cukrem, masło lub krem z kremem mlecznym.
ponieważ masło i śmietana są dość kaloryczne, przygotuj krem z mleka.
aby to zrobić, ubij cukier z żółtkami, aż proszek całkowicie się rozpuści. Dodaj mąkę i ponownie ubij, aż mąka się połączy. Podpal mleko i zagotuj, a następnie wlej mleko do powstałej masy cienkim strumieniem. Konieczne jest jednoczesne ubijanie masy mikserem, aby nie gotować żółtek. Po wykonaniu wszystkich czynności włóż mieszaninę do ognia i ciągle mieszając, zagotuj. Następnie gotuj mieszaninę przez około minutę i zdejmij z ognia. Jeśli są grudki, odcedź krem przez sito i wstaw do lodówki. Schłodzona masa będzie naszym kremem do eklerów, napełnij ją strzykawką i ostrożnie wypełnij puste miejsca eklerów. Miłego picia herbaty!
po ugotowaniu ciasto powinno wyrosnąć i stać się przewiewne, ostudzić je i napełnić kremem strzykawką do ciasta.
do kremu można użyć śmietany ubitej cukrem, masło lub krem z kremem mlecznym.
ponieważ masło i śmietana są dość kaloryczne, przygotuj krem z mleka.
aby to zrobić, ubij cukier z żółtkami, aż proszek całkowicie się rozpuści. Dodaj mąkę i ponownie ubij, aż mąka się połączy. Podpal mleko i zagotuj, a następnie wlej mleko do powstałej masy cienkim strumieniem. Konieczne jest jednoczesne ubijanie masy mikserem, aby nie gotować żółtek. Po wykonaniu wszystkich czynności włóż mieszaninę do ognia i ciągle mieszając, zagotuj. Następnie gotuj mieszaninę przez około minutę i zdejmij z ognia. Jeśli są grudki, odcedź krem przez sito i wstaw do lodówki. Schłodzona masa będzie naszym kremem do eklerów, napełnij ją strzykawką i ostrożnie wypełnij puste miejsca eklerów. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g