eklery z kremem

Zrób słynne francuskie ciasto DIY! Wszystkim miłośnikom słodyczy proponuję zrobić eklery z kremem. Wspaniały smak, proces gotowania jest bardzo prosty, wszystkie składniki są łatwo dostępne-nie pożałujesz!
WhiteSinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 53 % 20 g
198 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
więc najpierw musimy zrobić ciasto. Aby to zrobić, połącz sól, cukier, wodę i olej w rondlu. Doprowadzić płyn do wrzenia, ciągle mieszając. Po zagotowaniu masy-zdejmij ją z ognia i ostudź (około 2 min). Następnie ubij masę mikserem i stopniowo wprowadzaj mąkę, ciągle mieszając. Wbij jajka w powstałą masę i ubij wszystko. Mieszanka powinna mieć konsystencję śmietany, jeśli jest grubsza-dodaj kolejne jajko. Następnie rozłóż mieszaninę na blasze do pieczenia w kształcie kulek i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika ani nie dotykaj eklerów.

po ugotowaniu ciasto powinno wyrosnąć i stać się przewiewne, ostudzić je i napełnić kremem strzykawką do ciasta.

do kremu można użyć śmietany ubitej cukrem, masło lub krem z kremem mlecznym.

ponieważ masło i śmietana są dość kaloryczne, przygotuj krem z mleka.
aby to zrobić, ubij cukier z żółtkami, aż proszek całkowicie się rozpuści. Dodaj mąkę i ponownie ubij, aż mąka się połączy. Podpal mleko i zagotuj, a następnie wlej mleko do powstałej masy cienkim strumieniem. Konieczne jest jednoczesne ubijanie masy mikserem, aby nie gotować żółtek. Po wykonaniu wszystkich czynności włóż mieszaninę do ognia i ciągle mieszając, zagotuj. Następnie gotuj mieszaninę przez około minutę i zdejmij z ognia. Jeśli są grudki, odcedź krem przez sito i wstaw do lodówki. Schłodzona masa będzie naszym kremem do eklerów, napełnij ją strzykawką i ostrożnie wypełnij puste miejsca eklerów. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy