skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw musisz ubić cukier z białkiem w mikserze lub trzepaczką. Gotowana masa powinna stać się prawie kremowa. Stopniowo dodaje się do niego żółtka, mąkę i sodę. Pokrój jabłka na cienkie plasterki (najlepiej Antonovka) i ułóż je warstwą na patelni, wysmarowanej tłuszczem i posypanej panierką. Wlej na nie przygotowane ciasto, a następnie włóż patelnię do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
przed wyjęciem ciasta sprawdzamy gotowość zapałką bez siarki lub wykałaczką. Ciasto nie przykleja się, jeśli Charlotte jest gotowa. Teraz wyjmujemy go z piekarnika i kładziemy na talerzu. Możesz udekorować ciasto cukrem pudrem i kakao lub cukrem pudrem i cynamonem. Posyp połowę ciasta kakao, drugą-cukrem pudrem, a otrzymasz dzień i noc. Kilka liści mięty doda pikanterii temu jedzeniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g