aromatyczne ciasteczka owsiane z imbirem i skórką z cytryny
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia, mielony imbir.
w innej misce-zmiękczone masło, jajko, cukier, dodaj skórkę z cytryny (możesz użyć drobnej tarki), dobrze ubij.
połącz obie mieszanki.
Rozgrzej piekarnik do 180 gr.
połóż ciasto w postaci małych kulek na blasze wyłożonej pergaminem, zachowując między nimi odległość 3-4 cm.
nie warto już trzymać w piecu, aby nie wysuszyć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g