Formatini z ricottą i rukolą
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
Formatini z ricottą i rukolą - sama nazwa tego dania pokazuje, że mamy do czynienia z kuchnią włoską. Ten posiłek jest podawany na ciepło, z pesto. Teraz przestudiujmy kulinarny przepis na to danie i zacznijmy gotować.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, weź małe foremki do pieczenia (150 stopni), posmaruj wnętrze masłem i posyp mąką.
najpierw drobno posiekaj cebulę. Następnie wlej oliwę z oliwek na patelnię, podgrzej na kuchence i zacznij smażyć liście rukoli i cebulę. Musisz je pasażować przez około 2-3 minuty. Kiedy nabiorą złotego koloru, zdejmij patelnię z ognia, przenieś jej zawartość na talerz. Niech rukola i cebula ostygną.
Przenieś rukolę do dużej miski i dodaj ser ricotta, jajka i sól. Ta mieszanina jest dobrze wstrząśnięta i równomiernie podzielona na formy.
włóż Formy do piekarnika i piecz przez 25 minut. Gdy formatini jest gotowe, powinno łatwo pozostawać w tyle za krawędziami kokilek.
teraz wyjmujemy gotowe formatini z piekarnika i potrzebują czasu na ostygnięcie. Gdy ostygną, uwolnij formatini z foremek i użyj noża, aby zrobić otwory w środku każdego z nich.
przed podaniem przenieś formatini na półmisek i włóż 1 łyżeczkę pesto do otworu każdego z nich. Udekoruj surowymi liśćmi rukoli na wierzchu.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, weź małe foremki do pieczenia (150 stopni), posmaruj wnętrze masłem i posyp mąką.
najpierw drobno posiekaj cebulę. Następnie wlej oliwę z oliwek na patelnię, podgrzej na kuchence i zacznij smażyć liście rukoli i cebulę. Musisz je pasażować przez około 2-3 minuty. Kiedy nabiorą złotego koloru, zdejmij patelnię z ognia, przenieś jej zawartość na talerz. Niech rukola i cebula ostygną.
Przenieś rukolę do dużej miski i dodaj ser ricotta, jajka i sól. Ta mieszanina jest dobrze wstrząśnięta i równomiernie podzielona na formy.
włóż Formy do piekarnika i piecz przez 25 minut. Gdy formatini jest gotowe, powinno łatwo pozostawać w tyle za krawędziami kokilek.
teraz wyjmujemy gotowe formatini z piekarnika i potrzebują czasu na ostygnięcie. Gdy ostygną, uwolnij formatini z foremek i użyj noża, aby zrobić otwory w środku każdego z nich.
przed podaniem przenieś formatini na półmisek i włóż 1 łyżeczkę pesto do otworu każdego z nich. Udekoruj surowymi liśćmi rukoli na wierzchu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal / 100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Sos Pesto - 565 kcal/100g