ciasto czekoladowe o smaku waniliowym

trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi pić herbaty z ciastem czekoladowym!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 41 % 31 g
węglowodany 51 % 39 g
455 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

wymieszaj mąkę, kakao i sól. Ubij jajka, żółtka, wanilinę i kawę trzepaczką.
mikserem na średniej prędkości ubij masło na gładką masę. Stopniowo dodawaj cukier i kontynuuj mieszanie z dużą prędkością przez około 7 minut, aż do uzyskania lekkiej, przewiewnej masy.
 Ustaw mikser na najwolniejszą prędkość i stopniowo dodawaj połowę mieszanki mąki, kakao i soli. Dobrze wymieszaj, aż całkowicie się wchłonie. Dodaj drugą połowę mąki i wymieszaj. Ubijaj z dużą prędkością.

Ustaw mikser z powrotem na niską prędkość i dodaj połowę mieszanki jajecznej. Mieszaj, aż będzie gładka. Dodaj resztę mieszanki jajecznej, ponownie dobrze wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem. Przenieś ciasto do formy, wyrównaj powierzchnię szpatułką. Piec około 1 godziny. Gotowość do sprawdzenia wykałaczką.
wyjmij ciasto z piekarnika i schłodź przez 10 minut. Następnie wyjmij ciasto z formy i całkowicie ostudź. Ciasto można przechowywać zamrożone przez miesiąc.
aby zrobić lukier, wymieszaj wszystkie składniki w szklanej misce i rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Ubij trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
 ciasto czekoladowe skropić lukrem tuż przed podaniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal / 100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy