skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wymieszaj mąkę, kakao i sól. Ubij jajka, żółtka, wanilinę i kawę trzepaczką.
mikserem na średniej prędkości ubij masło na gładką masę. Stopniowo dodawaj cukier i kontynuuj mieszanie z dużą prędkością przez około 7 minut, aż do uzyskania lekkiej, przewiewnej masy.
Ustaw mikser na najwolniejszą prędkość i stopniowo dodawaj połowę mieszanki mąki, kakao i soli. Dobrze wymieszaj, aż całkowicie się wchłonie. Dodaj drugą połowę mąki i wymieszaj. Ubijaj z dużą prędkością.
Ustaw mikser z powrotem na niską prędkość i dodaj połowę mieszanki jajecznej. Mieszaj, aż będzie gładka. Dodaj resztę mieszanki jajecznej, ponownie dobrze wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem. Przenieś ciasto do formy, wyrównaj powierzchnię szpatułką. Piec około 1 godziny. Gotowość do sprawdzenia wykałaczką.
wyjmij ciasto z piekarnika i schłodź przez 10 minut. Następnie wyjmij ciasto z formy i całkowicie ostudź. Ciasto można przechowywać zamrożone przez miesiąc.
aby zrobić lukier, wymieszaj wszystkie składniki w szklanej misce i rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Ubij trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
ciasto czekoladowe skropić lukrem tuż przed podaniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal / 100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g