grzanki z sosem z pieczonych pomidorów

chrupiące grzanki i delikatny, aromatyczny sos z pewnością przypadną do gustu rodzinie!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 45 % 5 g
60 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

aby zrobić olej czosnkowy, po prostu weź oliwę z oliwek lub olej roślinny i wrzuć do niego czosnek do smaku. To świetny sos do sałatek, marynat, a także możesz po prostu zanurzyć w nim chleb.
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Pokrój pomidory na podłogi i połóż na blasze do pieczenia. Każdą połówkę skropić olejem i posypać pieprzem i przyprawami. Wstaw do piekarnika na 2 godziny. Następnie wyjmij i ostudź. Gdy masa pomidorowa jest wystarczająco schłodzona, przenieś ją wraz z powstałym sokiem do miski do serwowania.
rozłóż chleb na blasze do pieczenia. Posmaruj pozostałym olejem. Piec około 4 minut z każdej strony, aby chleb pokrył się złotą skórką. Skórka powinna być chrupiąca, ale nie twarda. Wyjmij grzanki i połóż na talerzu. Na tym samym naczyniu połóż szynkę pokrojoną w cienkie plasterki. Podawać z sosem z pieczonych pomidorów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy