Zupa cebulowa z serem i grzankami

gęsta, aromatyczna zupa z serem i grzankami zawsze poprawi nastrój! Zupa cebulowa to przepis z takiej grupy potraw, o których wydaje się, że często słyszysz, ale zapominasz spróbować samemu ugotować. Dziwne, ale cóż. Tym razem mocno sięgnęłam po cel, a zupa cebulowa okazała mi się wow.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 36 % 5 g
84 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj cebulę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel czosnek

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej piekarnik na średnim ogniu. Na oliwie z oliwek podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor. Wlej mąkę na patelnię, smaż, dobrze mieszając, na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlać wino, bulion, doprowadzić do wrzenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż liść laurowy i kminek. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż zapach alkoholu zniknie. Sól i pieprz do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas gotowania bulionu pokrój francuską bułkę na plastry o grubości około 1 cm. Zanurz kromki chleba w pozostałej oliwie z oliwek z obu stron. Opiekaj chleb na patelni na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wlać bulion do żaroodpornych talerzy, posypać grzankami i posypać startym serem. Umieść talerze na blasze do pieczenia i przykryj folią. Piec około 5 minut w rozgrzanym piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy