babeczki żurawinowe
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia ciasta, sól, sodę, cynamon i imbir. W środku zrób wgłębienie i dodaj mleko, jajka i stopione masło. Dobrze zagnieść ciasto. Dodaj orzechy i cukier, zagniataj. Ostrożnie dodaj żurawinę, dobrze wymieszaj.
włóż ciasto do formy do muffinek. Ustaw na średni poziom w piecu i piecz przez 25 minut. Możesz sprawdzić gotowość babeczek, przekłuwając je wykałaczką.
włóż ciasto do formy do muffinek. Ustaw na średni poziom w piecu i piecz przez 25 minut. Możesz sprawdzić gotowość babeczek, przekłuwając je wykałaczką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g