skład / składniki
metoda gotowania
proponowany przepis na pieczone pomidory jest bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i może ozdobić każdy stół. Pomidory należy umyć, pokroić na połówki, dobrze posolić i odwrócić, umieszczając na ruszcie (używam rusztu z kuchenki mikrofalowej). Podczas gdy pomidory są namoczone, możesz zacząć przygotowywać nadzienie. Drobno posiekaj pietruszkę, czosnek jest również drobno posiekany, ale wolę zetrzeć na drobnej tarce, wtedy smak jedzenia jest bardziej nasycony. Wymieszaj posiekane z pieprzem do smaku i pozostaw do zaparzenia.
włącz piekarnik na 210 stopni i gdy się nagrzewa, wróć do pozostawionych pomidorów. Bierzemy każdą połowę i delikatnie ściskamy skórę, usuwając nadmiar soku i nasion. Użyj noża lub łyżeczki, aby zrobić wgłębienie w każdej połowie i włóż tam przygotowane nadzienie, po raz kolejny je mieszając. Na wierzch skropić masłem i posypać panierką. Bułkę tartą można wstępnie usmażyć na oleju, co nada im apetyczny złoty odcień. Weź blachę do pieczenia z wysokimi krawędziami (możesz użyć patelni, jeśli jest bez plastikowego uchwytu lub innych części topiących się w piekarniku). Posmaruj blachę do pieczenia olejem, włóż pomidory i włóż do piekarnika. Czas gotowania 15-20 minut.
ten przepis kulinarny można nieco urozmaicić, jeśli 5 minut. przed gotowością posyp pieczone pomidory startym serem na drobnej tarce, okazuje się również bardzo smaczny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g