zamknięte kanapki po turecku
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek i smaż na złoty kolor, około 2 minut. Włóż liść laurowy, kminek, zmieloną czerwoną paprykę i ziele angielskie i smaż przez kolejne 1-2 minuty. Filet z indyka pokroić w kostkę i włożyć na patelnię do warzyw, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciągle mieszając gotuj przez około 5 minut.
następnie włóż koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszaj, gotuj przez 5 minut. Wlej 2 szklanki wody, włóż rodzynki i drobno posiekane oliwki, dodaj 2 łyżki soku z oliwek. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na średnim ogniu, aż zgęstnieje, około 15 minut. Zdejmij pokrywkę i gotuj, mieszając przez kolejne 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i wyjmij liść laurowy.
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Bułki przekroić na pół, posmarować oliwą z oliwek i piec w piekarniku przez 5 minut. Połóż połówki bułek na półmisku, posyp mieszanką turecką i przykryj drugą połówką bułek.
podawaj zamknięte kanapki na stole na ciepło.
następnie włóż koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszaj, gotuj przez 5 minut. Wlej 2 szklanki wody, włóż rodzynki i drobno posiekane oliwki, dodaj 2 łyżki soku z oliwek. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na średnim ogniu, aż zgęstnieje, około 15 minut. Zdejmij pokrywkę i gotuj, mieszając przez kolejne 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i wyjmij liść laurowy.
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Bułki przekroić na pół, posmarować oliwą z oliwek i piec w piekarniku przez 5 minut. Połóż połówki bułek na półmisku, posyp mieszanką turecką i przykryj drugą połówką bułek.
podawaj zamknięte kanapki na stole na ciepło.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Bułka dietetyczna - 242 kcal/100g
- Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266 kcal/100g
- Kok - 242 kcal/100g