zamknięte kanapki po turecku

pikantna turecka przekąska na pewno ci się spodoba!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 11 g
tłuszcze 27 % 10 g
węglowodany 43 % 16 g
192 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek i smaż na złoty kolor, około 2 minut. Włóż liść laurowy, kminek, zmieloną czerwoną paprykę i ziele angielskie i smaż przez kolejne 1-2 minuty. Filet z indyka pokroić w kostkę i włożyć na patelnię do warzyw, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciągle mieszając gotuj przez około 5 minut.
następnie włóż koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszaj, gotuj przez 5 minut. Wlej 2 szklanki wody, włóż rodzynki i drobno posiekane oliwki, dodaj 2 łyżki soku z oliwek. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na średnim ogniu, aż zgęstnieje, około 15 minut. Zdejmij pokrywkę i gotuj, mieszając przez kolejne 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i wyjmij liść laurowy.
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Bułki przekroić na pół, posmarować oliwą z oliwek i piec w piekarniku przez 5 minut. Połóż połówki bułek na półmisku, posyp mieszanką turecką i przykryj drugą połówką bułek.
podawaj zamknięte kanapki na stole na ciepło.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna - 242   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266   kcal/100g
  • Kok - 242   kcal/100g

Podobne przepisy