skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na początek wymieszaj cynamon, sodę i cukier z mąką, a następnie wbij jajka do tej mieszanki, wlej miód, olej i dokładnie ubij wszystko mikserem lub drewnianą łyżką. Staraj się ubijać ciasto, aż będzie gładkie. Do powstałej masy dodaj sok pomarańczowy i mielony imbir. Gotowe ciasto wlać do wyłożonego papierem naczynia do pieczenia. Obszar nie odgrywa roli, mogą to być zarówno małe babeczki, jak i całe ciasto. Jednak wysokość formy nie powinna nadal przekraczać 5-8 cm piecz Konewki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż będą ugotowane. W takim przypadku konieczne jest sprawdzenie ciasta cienkim drewnianym patyczkiem.
przed podaniem konewek zaleca się owinąć folią i trzymać w pokoju przez 2 dni, wtedy jego smak i aromat staną się bardziej nasycone.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g