Konewki imbirowe

ten deser, coś w rodzaju domowego piernika. Pyszne! Piękne słowo & quot; konewki & quot; (" lekach & quot;) Żydzi zwykle nazywają każdy biszkopt, ale w tradycyjnym znaczeniu Konewki to specjalne danie - pierniki na cieście miodowym, pachnące lekkim aromatem orientalnych przypraw. To jedzenie jest bardzo popularne w dzień Rosz-Aszan i inne święta zarówno wśród Żydów w Izraelu, jak i na całym świecie. Przygotujemy również Konewki według tradycyjnej żydowskiej receptury. Co więcej, nie jest to wcale długie i nie jest zbyt trudne.
WhiteSinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 76 % 50 g
336 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

na początek wymieszaj cynamon, sodę i cukier z mąką, a następnie wbij jajka do tej mieszanki, wlej miód, olej i dokładnie ubij wszystko mikserem lub drewnianą łyżką. Staraj się ubijać ciasto, aż będzie gładkie. Do powstałej masy dodaj sok pomarańczowy i mielony imbir. Gotowe ciasto wlać do wyłożonego papierem naczynia do pieczenia. Obszar nie odgrywa roli, mogą to być zarówno małe babeczki, jak i całe ciasto. Jednak wysokość formy nie powinna nadal przekraczać 5-8 cm piecz Konewki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż będą ugotowane. W takim przypadku konieczne jest sprawdzenie ciasta cienkim drewnianym patyczkiem.

przed podaniem konewek zaleca się owinąć folią i trzymać w pokoju przez 2 dni, wtedy jego smak i aromat staną się bardziej nasycone.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy