pieczone małże

miłośnicy owoców morza i wykwintnych docenią delikatny smak i delikatny aromat. Chcę przedstawić Wam przepis kulinarny, który odkryłam niedawno. Kiedyś zamówiłem pieczone małże z przyjaciółmi w japońskiej restauracji. Na talerzu przyniesiono sześć połówek Małży, które zwieńczono piękną i aromatyczną skórką z sera. To danie uderzyło mnie swoim smakiem i postanowiłem zrobić to sam w domu.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 14 g
tłuszcze 63 % 25 g
węglowodany 3 % 1 g
288 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

musisz kupić w każdym sklepie opakowanie mrożonych małży w zlewie. Nie mylić z mięsem małży-jest bez muszli. Małże można nazwać inaczej: zielone małże w połówkach lub po prostu Duże małże w połówkach.
po prostu wkładam je pod ciepłą wodę, aby je rozmrozić, a następnie rozprowadzam małże na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. W tym samym czasie przygotowuję nadzienie Małży – mieszam starty ser z majonezem i wyciśniętym czosnkiem. Łyżeczkę mieszanki wkładam do każdego małża i wkładam wszystko do piekarnika na 10-15 minut. Nie radzę trzymać małży w piekarniku przez długi czas – staną się jak guma. To danie jest również bardzo ekonomiczne - w japońskiej restauracji porcja sześciu połówek Małży kosztuje 200-300 rubli, a kilogram mrożonych Małży(20-30 sztuk) - 200 rubli. smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g

Podobne przepisy